Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 17. týdnu 2017: 24. 4. – 30. 4. 2017 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
|
Ohlásila země
|
Důvod ohlášení
|
Země původu výrobku
|
|
|
Potraviny
|
|
28/04/2017
|
Česká republika
|
Salmonella enterica ser. Enteritidis (přítomnost /25g) v mražených půlkách kuřecích prsou
|
Brazílie, přes Nizozemsko
|
28/04/2017
|
Česká republika
|
Salmonella (přítomnost /25g) v mražených solených půlkách kuřecích prsou
|
Brazílie, expedováno z Nizozemska
|
27/04/2017
|
Spojené království
|
cizí těleso (měřič teploty) v smoothie
|
Spojené království
|
27/04/2017
|
Itálie
|
shiga toxin produkující Escherichia coli (přítomnost /25g) v chlazeném jehněčím mase
|
Spojené království
|
27/04/2017
|
Itálie
|
norovirus (přítomnost) v chlazených ústřicích (Crassostrea gigas)
|
Francie
|
27/04/2017
|
Francie
|
Listeria monocytogenes (240 KTJ/g) v chlazeném uzeném platýsu
|
Francie
|
27/04/2017
|
Belgie
|
kadmium (0.32 mg/kg - ppm) v mraženém špenátu
|
Nizozemsko
|
26/04/2017
|
Francie
|
Salmonella enterica ser. Typhimurium (přítomnost /25g) v chlazených jatečně upravených tělech kuřat
|
Francie
|
26/04/2257
|
Francie
|
norovirus (GGI /25g) v mražených jahodách
|
Francie, surovina z Polska
|
26/04/2017
|
Belgie
|
shiga toxin produkující Escherichia coli (stx1+, stx2+, eae+ /25g) v chlazených hovězích plicích a jícnech
|
Belgie
|
25/04/2017
|
Švédsko
|
Salmonella (přítomnost /25g) v mražených solených kuřecích prsních řízcích
|
Thajsko, přes Nizozemsko
|
25/04/2017
|
Francie
|
aflatoxiny (B1 = 596; celk. = 873 µg/kg - ppb) v pražených solených pistáciích, bio
|
Španělsko
|
24/04/2017
|
Itálie
|
rtuť (1.39 mg/kg - ppm) v mražených hřbetech mečouna (Xiphias gladius)
|
Španělsko
|
|
|
Krmiva
|
|
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami
|
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.