Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2016

Vydáno: 18. 5. 2016
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 17. týdnu 2016: 25. 4. – 1. 5. 2016 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

29/04/2016

Německo

 Escherichia coli produkující shiga toxin (stx1+ /25g) v sýru Roquefort

Francie

29/04/2016

Spojené království

 podezření na Listeria monocytogenes v sýru ze syrového mléka

Francie

29/04/2016

Německo

 úlomky skla (1×0,5×0,2 cm) v mražené bagetě s česnekovým máslem

Německo

29/04/2016

Švédsko

 tebukonazol (0.72 mg/kg – ppm) v nektarinkách

Chile, přes Nizozemsko

29/04/2016

Německo

 aflatoxiny (B1 = 61.7; celk. = 69.5 µg/kg – ppb) v pražených melounových semenech

Turecko

29/04/2016

Maďarsko

 ochratoxin A (0.99 µg/kg – ppb) v kaši s ovocným mlékem

Portugalsko

29/04/2016

Francie

 norovirus (přítomnost) v malinové omáčce

Belgie

29/04/2016

Itálie

 Salmonella (přítomnost /25g) v mraženém rizotu

Portugalsko, surovina ze Španělska

29/04/2016

Francie

 Salmonella typhimurium (4, [5], 12:i /25g) v mražených krůtích řízcích

Španělsko

28/04/2016

Nizozemsko

 ethephon (2 mg/kg – ppm) v rajčatech

Španělsko

28/04/2016

Nizozemsko

 aflatoxiny (B1 = 30; celk. = 32 µg/kg – ppb) v pistáciových oříšcích

Nizozemsko

28/04/2016

Dánsko

 Salmonella typhimurium (detekována ve 3 z 10 vzorků /25g) ve vepřové pečeni libové, bez kosti

Španělsko

28/04/2016

Nizozemsko

 ethephon (1.5 mg/kg – ppm) v rajčatech

Španělsko

27/04/2016

Belgie

 nedeklarovaná mléčná složka (9 mg/kg – ppm) v čokoládových bonbonech s tekutou náplní

Belgie

27/04/2016

Francie

 Listeria monocytogenes (11000 CFU/g) v sýru ze syrového mléka „Camembert de Normandie“

 

27/04/2016

Lotyšsko

 nedeklarovaný siřičitan (572 mg/kg – ppm) v rozinkách

Uzbekistán

26/04/2016

Nizozemsko

 Escherichia coli produkující shiga toxin v mražených klokaních steacích

Belgie a Austrálie

26/04/2016

Polsko

 siřičitany redukující klostridia (0.28 CFU/ml) v přírodní minerální vodě

Polsko

26/04/2016

Francie

 rtuť (2.9 mg/kg – ppm) v mražených steacích z mečouna

Španělsko

26/04/2016

Francie

 Salmonella enteritidis (přítomnost /25g) v mražených kuřecích řízcích

Litva

 

 

Krmiva

 

28/04/2016

Německo

 Salmonella (přítomnost /25g) a příliš vysoké množství enterobakterií (700; 1300; 1100 CFU/g) v psích žvýkačkách

Turecko

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

26/04/2016

Česká republika

 migrace primárních aromatických aminů (mezi 0.03 a 0.04 mg/kg – ppm) z černých nylonových lžic na špagety

Čína

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.