Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 14. týdnu 2015: 30. 3. – 5. 4. 2015 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
|
Ohlásila země
|
Důvod ohlášení
|
Země původu výrobku
|
|
|
Potraviny
|
|
03/04/2015
|
Polsko
|
polycyklické aromatické uhlovodíky (celk. PAH: 14,41 µg/kg) v olivovém oleji
|
Itálie
|
03/04/2015
|
Francie
|
Salmonella enteritidis (přítomnost/ 25g) v mražených kuřecích vnitřních filetech
|
Rumunsko
|
03/04/2015
|
Rakousko
|
Bacillus cereus (900000 CFU/g) v sušených černých houbách Mu Err
|
Thajsko, přes Nizozemsko
|
03/04/2015
|
Francie
|
Salmonella enteritidis (přítomnost /25g) v mražených kuřecích vnitřních filetech
|
Polsko
|
03/04/2015
|
Belgie
|
nedeklarovaná vejce v sýru
|
Belgie
|
02/04/2015
|
Belgie
|
Salmonella typhimurium (přítomnost /25g) v chlazených krůtích filetech
|
Polsko
|
02/04/2015
|
Švýcarsko
|
rtuť (2.5 mg/kg) v mraženém steaku z marlína
|
Vietnam
|
02/04/2015
|
Slovensko
|
nedeklarovaná sója (12.1 mg/kg) v pražské šunce
|
Česká republika
|
02/04/2015
|
Belgie
|
Escherichia coli produkující shigatoxin (stx+, eae+) v ovčím mase
|
Nizozemsko, zpracováno v Belgii
|
02/04/2015
|
Lotyšsko
|
úlomky skla v nakládané červené řepě
|
Polsko
|
02/04/2015
|
Polsko
|
nedeklarovaný gluten (lepek) (39.74 mg/kg) v bezlepkové rýži
|
Polsko
|
02/04/2015
|
Nizozemsko
|
histamin v mražených hřbetních filetech z tuňáka žlutoploutvého
|
Španělsko
|
02/04/2015
|
Německo
|
aflatoxiny (B1 = 6; celk. = 6.9 µg/kg) v chalvě
|
Turecko
|
01/04/2015
|
Německo
|
Salmonella spp. (přítomnost /25g) v roquefortu modrém sýru ze syrového ovčího mléka
|
Francie
|
01/04/2015
|
Francie
|
nedeklarované mandle ve směsi koření na paellu
|
Španělsko
|
01/04/2015
|
Francie
|
Salmonella enteritidis (přítomnost /25g) v mražených kuřecích vnitřních filetech
|
Rumunsko
|
01/04/2015
|
Itálie
|
Clostridium perfringens (5600 CFU/g) ve veganské paštice
|
Itálie
|
01/04/2015
|
Švédsko
|
nepovolená látka gama-aminobutanová kyselina (GABA) v potravním doplňku
|
Nizozemsko
|
01/04/2015
|
Norsko
|
Salmonella diarizonae (61:i:z53; v 1 z 5 vzorků/25g) v mraženém mase - zvěřině
|
Španělsko
|
31/03/2015
|
Německo
|
tropanové alkaloidy v prosných kuličkách
|
Maďarsko
|
31/03/2015
|
Kypr
|
aflatoxiny (B1 = 50.2; celk. = 59.9 µg/kg) v jádrech burských oříšků
|
Čína, přes Řecko
|
31/03/2015
|
Nizozemsko
|
nedeklarovaná sója v instantních nudlích
|
Tchaj-wan
|
30/03/2015
|
Rakousko
|
atropin (30 µg/kg) a scopolamin (24 µg/kg) v bezlepkovém organickém prosu
|
Rakousko
|
30/03/2015
|
Rakousko
|
atropin (26 µg/kg) a scopolamin (11 µg/kg) v prosných medových „poppiess“
|
Německo
|
|
|
Krmiva
|
|
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami
|
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.