Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 11. týden 2019

Vydáno: 25. 3. 2019
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 11. týdnu 2019: 11. 3. – 17. 3. 2019 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

    Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

15/03/2019

Belgie

 thiabendazol (0.77 mg/kg – ppm) a flonicamid (0.25 mg/kg – ppm) v bramborách

Francie

15/03/2019

Německo

 shiga toxin produkující Escherichia coli (přítomnost /25g) v sýru ze syrového mléka

Francie

15/03/2019

Česká republika

 ochratoxin A (22.7 µg/kg – ppb) v rozinkách

Slovensko,
  surovina z Íránu

15/03/2019

Nizozemsko

 úlomky kovu (+/- 0.2 mm tloušťka, 20-30 mm délka, +/- 5 mm šířka) v mozarelle

Rakousko

15/03/2019

Francie

 přítomnost durmanu obecného (Datura stramonium L) v mražených zelených fazolkách

Francie

15/03/2019

Dánsko

 Listeria monocytogenes (<10 KTJ/g) v chlazeném uzeném lososu a pstruhovi

Estonsko

15/03/2019

Kypr

 stopy mléka (203.47 mg/kg – ppm) v doplňku stravy

neznámý původ

15/03/2019

Spojené království

 stopy arašídů (8.2; 3.8 mg/kg – ppm) v mražené česnekové drti

Čína

15/03/2019

Francie

 Salmonella (přítomnost /25g) v salámu chorizo

Portugalsko

15/03/2019

Francie

 Salmonella enterica ser. Typhimurium (přítomnost /25g) v chlazených kuřecích dílech

Francie

15/03/2019

Německo

 norovirus (GII /25g) v mraženém červeném rybízu

Polsko

15/03/2019

Švédsko

 nepovolené barvivo rhodamin B (>2000 µg/kg – ppb) v nakládané zelenině (Kurdistan pickles)

Sýrie

14/03/2019

Itálie

 nedeklarovaná mléčná složka a nesprávné označení jogurtové omáčky označené jako humus

Řecko

14/03/2019

Německo

 shiga toxin produkující Escherichia coli (stx2+ /25g) v sýru ze syrového mléka

Francie

14/03/2019

Nizozemsko

 Salmonella enterica ser. Enteritidis (přítomnost /25g) v mražených kuřecích stripsech

Dánsko, surovina
  z Nizozemska a vyrobeno v Nizozemsku

14/03/2019

Nizozemsko

 arašídy („žádné alergeny“ uvedeno na etiketě i za přítomnosti arašídového oleje) nedeklarované v doplňku stravy

Nizozemsko

13/03/2019

Belgie

 arašídy nedeklarované ve směsi ořechů

Belgie, vyrobeno v
  Nizozemsku

13/03/2019

Nizozemsko

 ochratoxin A (67 µg/kg – ppb) v pražených a solených pistáciích

Německo

13/03/2019

Německo

 úlomky skla v mražených ostružinách

Srbsko, přes
  Švýcarsko

13/03/2019

Polsko

 Salmonella enterica ser. anatum (přítomnost /25g) v sušeném mléce

Polsko

13/03/2019

Belgie

 Salmonella (přítomnost /10g) v mraženém kuřecím kebabu

Belgie

12/03/2019

Švédsko

 mléčná složka nedeklarovaná v marshmallow s čokoládovou polevou

Německo

12/03/2019

Francie

 enteropatogenní Escherichia coli (O26:H11 stx- eae+ /25g) v sýru camembert

Francie

12/03/2019

Belgie

 rtuť (1.68 mg/kg – ppm) v mražených steacích z mečouna (Xiphias gladius)

Vietnam

11/03/2019

Spojené království

 úlomky skla v tandoori marinádě

Spojené království

11/03/2019

Estonsko

 Salmonella enterica ser. Enteritidis (přítomnost /25g) v mražených kachních stehnech

Polsko

11/03/2019

Belgie

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v chlazené paštice

Belgie

 

 

                  Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.