Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 10. týden 2020

Vydáno: 17. 3. 2020
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 10. týdnu 2020: 2. 3. – 8. 3. 2020 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

    Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

06/03/2020

Nizozemsko

 Listeria monocytogenes (ve 2 z 5 vzorků /25g) v chlazené vegetariánské uzenině

Německo

06/03/2020

Nizozemsko

 nepovolená látka karbofuran (0.12 mg/kg – ppm) a profenofos (0.66 mg/kg – ppm) v jarní cibulce

Egypt

06/03/2020

Belgie

 sója, pšenice a celer nedeklarované v chlazeném celerovém pyré označeném jako bramborová kaše

Belgie

06/03/2020

Belgie

 vysoký obsah akrylamidu (1994 µg/kg – ppb) v chipsech solených

Itálie

06/03/2020

Belgie

 kousky kovu (0.5-1 cm) v rýži dlouhozrnné

Belgie

06/03/2020

Itálie

 rtuť (1.4 mg/kg – ppm) v mražených plátcích mečouna

Španělsko

05/03/2020

Polsko

 Salmonella enterica ser. Typhimurium (přítomnost /25g) v chlazené krůtí kůži z krku

Polsko

05/03/2020

Nizozemsko

 hořčice nedeklarovaná v pečené zelenině

Dánsko

05/03/2020

Belgie

 shiga toxin produkující Escherichia coli (stx1-, stx2+, eae+, O103) v sýru ze syrového kozího mléka, bio

Belgie

04/03/2020

Nizozemsko

 shiga toxin produkující Escherichia coli (stx1+ stx2+ eae+ /25g) v měkkém sýru

Itálie

04/03/2020

Itálie

 Salmonella enterica ser. Derby (přítomnost /25g) a Salmonella enterica ser. Saintpaul (přítomnost /25g) v krůtím a telecím kebabu

Německo, surovina
  z Německa a Nizozemska

04/03/2020

Kypr

 Salmonella enterica ser. Enteritidis (přítomnost /25g) v mražených kuřecích stehnech s kůží

Polsko

04/03/2020

Belgie

 Salmonella (přítomnost /25g) v mražených tepelně upravených masových kuličkách kořeněných

Belgie

04/03/2020

Kypr

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v mraženém uzeném lososu, bio

Polsko

03/03/2020

Německo

 úlomky skla nebo plastu v mražené krájené kapustě hlávkové

Belgie

02/03/2020

Polsko

 Salmonella enterica ser. Enteritidis (přítomnost /25g) v mraženém kuřecím mase

Polsko

02/03/2020

Nizozemsko

 norovirus (GII) v ústřicích (Crassostrea gigas)

Irsko

02/03/2020

Spojené království

 vejce nedeklarovaná v chlazených kuřecích nugetách

Spojené království

02/03/2020

Švýcarsko

 shiga toxin produkující Escherichia coli (stx2a+ a stx2d+ /25g) v kozím sýru se syrovým mlékem

Francie

02/03/2020

Francie

 Salmonella enterica ser. Enteritidis (přítomnost /25g) v mražených kuřatech

Polsko

 

 

                  Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.