Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 10. týden 2019

Vydáno: 15. 3. 2019
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 10. týdnu 2019: 4. 3. – 10. 3. 2019 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

    Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

08/03/2019

Španělsko

 celer nedeklarovaný v mleté kávě s příchutí čokolády

Španělsko

08/03/2019

Polsko

 benzo(a)pyren (6.5 µg/kg – ppb) a polycyklické aromatické uhlovodíky (35 µg/kg – ppb) ve šprotech v oleji

Lotyšsko

07/03/2019

Švédsko

 příliš vysoký příjem monakolinu K z prášku z červené fermentované rýže

neznámý původ,
  přes Finsko

07/03/2019

Německo

 Salmonella (přítomnost /25g) v mražených špízech z mletého masa

Německo

07/03/2019

Norsko

 alimentární nákaza a Salmonella (podezření /25g) ve směsi sušeného ovoce s kokosem

Itálie

07/03/2019

Německo

 cizí těleso (kov) v měkkém sýru

Francie

07/03/2019

Německo

 nebezpečná složka havajská růže (Argyreia nervosa) v doplňku stravy

Nizozemsko

07/03/2019

Španělsko

 nepovolené barvivo Sudan 4 (>100 µg/kg – ppb) v palmovém oleji

Ghana

07/03/2019

Německo

 nepovolená látka chlorečnan (26.633 mg/l) v doplňku stravy

Španělsko,
  vyrobeno v Německu

06/03/2019

Estonsko

 benzo(a)pyren (4.3 µg/kg – ppb) a polycyklické aromatické uhlovodíky (15.3 µg/kg – ppb) v řepkovém oleji rafinovaném

Estonsko

06/03/2019

Nizozemsko

 nepovolená látka aldrin a zakázaná látka dieldrin (celk. 0.082 mg/kg – ppm) v dýni máslové

JAR

05/03/2019

Nizozemsko

 lepek a pšenice nedeklarované v chlazeném pokrmu bami goreng

Nizozemsko,
  vyrobeno v Belgii

05/03/2019

Francie

 ciguatera – otrava pocházející pravděpodobně z mražených filetů z makrely Solandrovy (Acanthocybium solandri)

Vietnam

05/03/2019

Dánsko

 ryba nedeklarovaná v chlazeném tandoori kuřecím salátu

Nizozemsko

05/03/2019

Dánsko

 cizí těleso (kovové ostří 8 cm) v jogurtu

Dánsko

04/03/2019

Nizozemsko

 pyrrolizidinové alkaloidy (3201 µg/kg – ppb) v doplňku stravy s obsahem St. John’s wort (Hypericum perforatum)

Nizozemsko

04/03/2019

Francie

 shiga toxin produkující Escherichia coli (O157:H7 stx+ eae+) v sýru ze syrového mléka

Francie

04/03/2019

Švédsko

 vysoký obsah kofeinu (600 mg) a synefrinu a nepovolená složka nové potraviny extrakt z kůry bujarníku yohimbe v doplňku stravy

USA

04/03/2019

Nizozemsko

 pyrrolizidinové alkaloidy (3695 µg/kg – ppb) v St. John’s wort (Hypericum perforatum), suchý extrakt

Španělsko

04/03/2019

Nizozemsko

 pyrrolizidinové alkaloidy (4204 µg/kg – ppb) v St. John’s wort (Hypericum perforatum)

USA, přes Spojené
  království

04/03/2019

Švédsko

 nepovolená složka nové potraviny extrakt z kůry bujarníku yohimbe v doplňku stravy

neznámý původ

04/03/2019

Nizozemsko

 pyrrolizidinové alkaloidy (3240 µg/kg – ppb) v St. John’s wort (Hypericum perforatum), mletém

Německo

 

 

                  Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.