Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 10. týden 2015

Vydáno: 10. 3. 2015
Autor: berankova1

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 10. týdnu 2015: 2. 3. – 8. 3. 2015 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

Potraviny

 

06/03/2015

Belgie

 nedeklarované mandle (10.54 mg/kg) v kuskusu s bylinkami

Belgie

06/03/2015

Itálie

 rtuť (1.6 mg/kg) v mraženém modrém žralokovi (Prionace glauca)

Španělsko

06/03/2015

Španělsko

 nedeklarovaná mléčná složka (610 mg/kg) v čokoládě

Francie

06/03/2015

Rakousko

 Salmonella spp. (přítomnost/ 50g) v prášku z listů moringy (Moringa oleifera)

Indie

06/03/2015

Německo

 aflatoxiny (B1 = 4.78; celk. = 5.79 µg/kg) v chalvě s pistáciovými ořechy

Turecko

06/03/2015

Francie

 Listeria monocytogenes (< 10 CFU/100g) v „tarama“ tresčích jikrách

Rumunsko

06/03/2015

Německo

 zakázaná látka nitrofuran (metabolit) nitrofurazonu (SEM) (1.1 µg/kg) v mraženém pangasiovi (Pangasius spp.)

Vietnam

05/03/2015

Spojené království

 nedeklarované siřičitany v afgánských sušených švestkách

Německo

05/03/2015

Belgie

 Escherichia coli produkující shigatoxin (stx +, eae + /25g) v modrém sýru

Francie

04/03/2015

Polsko

 benzo(a)pyren (2.97 µg/kg), polycyklické aromatické uhlovodíky (celk. 4 PAH: 61.38 µg/kg), benzo(a)anthracen (7.43 µg/kg), chrysen (48.67 µg/kg) a benzo(b)fluoranthen (2.31 µg/kg) v uzených šprotech v oleji

Lotyšsko

03/03/2015

Německo

 aflatoxiny (B1 = 46.2; celk. = 61.2 µg/kg) v arašídovém prášku

Tchaj-wan

03/03/2015

Francie

 histamin (mezi 103 a 193 mg/kg) v sardinkové paštice

Senegal

03/03/2015

Belgie

 ochratoxin A (17 µg/kg) v pšenici

Kanada

02/03/2015

Francie

 Salmonella spp. (přítomnost /25g) v suchém salámu

Španělsko

02/03/2015

Belgie

 stopy mandlí (3; 3.3; 19.9 mg/kg) v mleté paprice

Španělsko

 

 

Krmiva

 

03/03/2015

Francie

 příliš vysoký obsah vitaminu D (mezi 35500 a 301000 IU/kg) v mléku pro koťata a štěňata

Francie

02/03/2015

Německo

 příliš vysoký obsah semen ambrosie (Ambrosia spp.) (61 mg/kg) v krmivu pro ptáky

Rakousko

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

02/03/2015

Polsko

 migrace primárních aromatických aminů (0.044; 0.021; 0.094 mg/kg) z nylonových lžic

Čína, přes Slovensko

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.