Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek HEATOX: výzkumný projekt EU ukončen do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

HEATOX: výzkumný projekt EU ukončen

Vydáno: 9.12.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Jsou k dispozici výsledky projektu zaměřeného na vznik toxických látek (např. akrylamidu) při výrobě potravin.
Dne 26. listopadu 2007 byla vydána tisková zpráva,  ve které se konstatuje, že tříletý projekt HEATOX, který se zaměřoval na toxické látky vznikající v potravinách vlivem tepla a dále na identifikaci, charakterizaci a minimalizaci rizika, byl ukončen. Výsledky, kterých bylo v rámci projektu dosaženo, jsou souhrnně publikovány na internetové stránce zde.
Přehled výstupů z projektu HEATOX:

Závěrečná zpráva (pdf, 4,7 MB, 77 stran)
Leták shrnující projekt (pdf, 327 kB, 8 stran)
Návody na tepelnou přípravu potravin v domácnosti a jejich konzumaci (pdf, 177 kB, 21 stran)
Manuál pro průmysl k minimalizaci tvorby akrylamidu (pdf, 50 kB, 6 stran)
Návody na komunikaci rizika v souvislosti s toxickými látkami indukovanými teplem (pdf, 145 kB, 27 stran)
Posouzení téměř 800 těkavých sloučenin podílejících se na Maillardově reakci (ca 570 látek) a reakci lipidů (ca 200 látek) z hlediska potenciální toxicity
 
Zdroj: Cordis

Pozn.: Evropská federace výrobců potravin a nápojů (CIAA) vydala v rámci svých aktivit zaměřených na snižování toxických látek v potravinách letáky, které informují o možnostech snižování akrylamidu ve vybraných druzích potravin. Federace výrobců potravin a nápojů v ČR (PK ČR, člen CIAA) zajistila překlad těchto letáků do češtiny. Informační brožury zaměřující se na akrylamid (v češtině).
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021