Bezpečnost potravin

GTH: vhodný značkovač pro vedlejší produkty živočišného původu

Vydáno: 23. 2. 2010
Autor:

Ocenění za výzkum umožňující využití vedlejších produktů živočišného původu ve výživě zvířat.

Společné výzkumné středisko EU (JRC), které funguje jako jedno z generálních ředitelství Komise, uděluje každoročně ocenění za výjimečnou výzkumnou práci. Celkem 14 ocenění za rok 2009 (JRC Excellence Awards 2009) bylo uděleno 63 výzkumníkům v různých kategoriích.
V kategorii “Support to EU Policy” (podpora politice EU) byla udělena tři ocenění, přičemž jednu cenu získal tým pracovníků z Institutu pro referenční materiály a měření (JRC–IRMM) za práci na poli bezpečného používání živočišných vedlejších produktů ve výživě zvířat. Práce je založena na koncepci markeru, kterým je glyceroltriheptanoát (GTH).
Po krizi související s BSE bylo zakázáno přidávat do živočišných krmiv vysoko a středněrizikové vedlejší materiály živočišného původu. Nízkorizikový materiál lze ve výživě zvířat používat. Aby se vyloučilo, že se do řetězce krmiv a potravin nelegálně dostanou vedlejší produkty živočišné výroby, je třeba tento materiál nepřetržitě značkovat.
Tým výzkumníků z IRMM provedl implementační studii týkající se využití látky GTH. Následně byla vyvinuta a pomocí mezilaboratorních testů v letech 2008–2009 validována analytická metoda stanovení GTH. Nařízení (ES) č. 1432/2007 platné od července 2008 vyžaduje přídavek GTH do vedlejších produktů živočišného původu. Na principu vypracovaném v IRMM vydala Světová obchodní organizace (WTO) pravidla pro mezinárodní obchod s živočišnými vedlejšími produkty.