Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek GM sója jako zdroj zdravějších tuků do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

GM sója jako zdroj zdravějších tuků

Vydáno: 3.6.2014
Tisk článku
Autor: BIOTRIN, EFSA
Informace organizace BIOTRIN z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA).

Evropský úřad bezpečnosti potravin (EFSA) vydal kladné stanovisko k použití geneticky modifikované sóji MON 87769 v potravinách a krmivech. Díky vloženým genům pro enzymy desaturázy, původem z prvosenky Primula juliae a z plísně Neurospora crassa, obsahují sojové boby významný podíl kyseliny stearidonové (SDA), která je prekurzorem zdraví prospěšných nenasycených omega3 mastných kyselin EPA a DHA. Svým složením se olej z MON 87769 blíží oleji z ryb a mořských řas. Je určen především pro potravinářský průmysl, vzhledem k vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin nemá dlouhou trvanlivost a nehodí se na smažení. Sója MON 87769 je pěstována v USA, do EU bude dovážena ve formě výrobků nebo komodit ke zpracování.

GMO Panel EFSA posoudil molekulární charakterizaci změněného úseku DNA a nově vytvářených proteinů z hlediska možné toxicity nebo alergenicity. Podle výsledného stanoviska úřadu nepřináší genetická modifikace v tomto směru žádná rizika. Polní pokusy prokázaly, že sója MON 87769  nevykazuje  ve srovnání s původní nemodifikovanou odrůdou změněné agronomické charakteristiky. Také její nutriční vlastnosti jsou stejné jako u nemodifikované plodiny, jak bylo ověřeno krmnými pokusy.  Z hlediska životního prostředí nepředstavuje tato GM sója žádné zvýšené riziko. Změněné složení oleje neznamená pro rostlinu žádnou selekční výhodu, takže nehrozí, že by se šířila do životního prostředí.  Po uvedení na trh by měla být sledována spotřeba oleje ze sóji MON 87769, s cílem upřesnit odhady příjmu SDA v evropské populaci v porovnání s jinými složkami tuků.

Kladné stanovisko EFSA představuje významný krok v evropském schvalovacím procesu, který byl v tomto případě zahájen podáním žádosti společnosti Monsanto už v roce 2009. Pravděpodobně ještě během letošního roku dojde k projednání návrhu povolení ve výboru členských států. V případě žádostí o dovoz a zpracování GM plodin jsou stanoviska členských států většinou rozdělená tak, že výbor při hlasování nedospěje k rozhodnutí, povolení pak vydává Evropská komise.

Zdroj:  BIOTRIN

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018