Bezpečnost potravin

GM plodiny nabízejí chytré zemědělství, v ČR se však již nepěstují

Vydáno: 1. 11. 2021
Autor: BIOTRIN

Informace organizace BIOTRIN

Začátkem září zveřejnila TV Zemědělec rozhovor s RNDr. Slavomírem Rakouským, CSc., členem BIOTRINu, na téma „Geneticky modifikované organismy a jejich využití v zemědělství“ (odvysíláno dne 6. 9. 2021).

RNDr. Rakouský, CSc., srozumitelnou formou shrnuje vše podstatné i aktuální, co se týká pěstování geneticky modifikovaných (GM) plodin:

  • GM plodiny prokázaly pozitivní vliv na ekonomiku i udržitelnost v zemědělství.
  • GM plodiny přinesly výhody zejména pěstitelům v rozvojovém světě, což se projevilo mj. navýšením výnosů plodin.
  • V EU stále převládá rezistence vůči širšímu přijetí GM plodin. Spotřebitelé mj. vycházejí z negativních zkušeností s jinými novými technologiemi, což vytvořilo nedůvěru (BSE apod.).
  • V USA mají vědci vyšší kredit, provádějí např. bezplatné kurzy pro veřejnost, tamní osvěta má větší dosah.
  • EU svým přístupem ztrácí kontakt s novými trendy, v důsledku toho se výrazně omezují i polní pokusy.
  • V ČR se GM plodiny (Bt kukuřice) pěstovaly do roku 2016, poté se na základě tlaku obchodních řetězců na zpracovatele a producenty mléka a díky náročné administrativě jejich pěstování zastavilo.
  • Definice GMO je komplikovaná, vychází ze zastaralé legislativy, z pohledu současných vědeckých poznatků nedostačující. Oproti některým zemím, které v široké míře pěstují GM plodiny, EU legislativa pod GMO zahrnuje i plodiny získané Novými technikami šlechtění (angl. NBT).
  • Pokud se nezmění evropská směrnice o GMO, k velkému posunu v EU nedojde.
  • Další generace GM plodin budou zaměřené na spotřebitele a šité na míru technologiím zpracování. Můžeme tak při použití GM plodin mluvit o chytrém zemědělství, angl. smart agriculture.

 

Pořad je možné shlédnout na webu TV Zemědělec na tomto odkazu:
Geneticky modifikované organismy a jejich využití v zemědělství | TV Zemědělec (tvzemedelec.cz)

 

Zdroj: BIOTRIN