Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek GM kukuřice cukrová do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
GMO > Vlivy na zdraví - Archiv> GMO> Vlivy na zdraví - Archiv
Geneticky modifikované organismy (GMO) - Archiv > Geneticky modifikované organismy (GMO) - Archiv> Zemědělství - Archiv
Aktuality > Aktuality

GM kukuřice cukrová

Vydáno: 6.4.2012
Tisk článku
Autor: Mgr. Dana Koubová
Geneticky modifikovaná kukuřice cukrová určená ke konzumaci bude v USA v prodeji od letošního léta.

V létě 2012 bude na trh v USA uvedena geneticky modifikovaná kukuřice cukrová. Spotřebitel tak bude mít poprvé možnost koupit geneticky modifikovanou potravinu přímo v obchodě. Jak oznámil portál TransGen, přibývají ale i zde kritické hlasy a požadavky na označování GMO.

Odrůdy kukuřice cukrové společnosti Monsanto disponují stejným genovým konstruktem s genem pro rezistenci vůči škůdcům nebo herbicidům, který je v Severní Americe obsažen ve většině běžných odrůd kukuřice. Kukuřice cukrová se v USA pěstuje pouze na 140 000 ha, což je jen zlomek celkové plochy kukuřice (35 mil. ha).

S výjimkou již řadu let používané geneticky modifikované papáji z Havaje je kukuřice cukrová první nezpracovanou potravinou, která pochází přímo z geneticky modifikované rostliny a je bezprostředně konzumována.

Odpůrci genových technologií nyní chtějí vyvinout nátlak na velké obchodní řetězce, aby modifikovanou kukuřici cukrovou nezahrnovaly do svého sortimentu. Řetězce Whole Foods a Trader Joe's již přislíbily, že GM kukuřici cukrovou nebudou prodávat. Odpůrci se proto obracejí především na řetězec Wal Mart. V mnoha městech již před supermarkety proběhly protesty.

Současně se stále hlasitěji ozývají hlasy požadující označování GM produktů. Podle průzkumu se pro jejich označování vyslovilo 90 % dotázaných. Základním právem každého spotřebitele je možnost učinit informované rozhodnutí o tom, co konzumuje, míní také řada poslanců.

Úřady oproti tomu chtějí zachovat dosavadní označování produktů. Upozornění na etiketě je opodstatněné jen tehdy, pokud použití genové technologie u potraviny vedlo ke změně obsahových látek nebo vlastností.

V současné době přibližně tři čtvrtiny všech potravin zpracovávaných v USA obsahují příměsi GMO, cituje portál TransGen americké odhady.

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-805524.html

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018