Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek GM brambory s několika přednostmi do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

GM brambory s několika přednostmi

Vydáno: 22.1.2016
Tisk článku
Autor: BIOTRIN
Informace organizace BIOTRIN ze dne 22. 1. 2016.

V USA byly schváleny geneticky modifikované (dále „GM“) brambory, které přinášejí hned několik výhod oproti klasickým bramborám. Jedná se o GM brambory Innate™ 2. generace, které vyprodukovala americká společnost J.R. Simplot Company.

GM brambory Innate™ 2. generace jsou vylepšeny v následujících směrech: jsou méně náchylné k otlakům a tmavnutí, mají zlepšenou skladovatelnost v chladných podmínkách, jsou resistentní k patogenům plísně bramborové a obsahují méně asparaginu. Těchto zlepšení firma dosáhla využitím genů z planě rostoucích i kulturních druhů brambor.

Odhaduje se, že díky těmto novým vlastnostem bude možné ročně redukovat až 45 % postřiků proti plísni bramborové, při smažení brambor se sníží až o 90 % akumulace akrylamidů (díky nižšímu obsahu asparaginu), a v chladných podmínkách bude možné (díky sníženému obsahu redukujících cukrů) uskladnit takové brambory až po dobu 6 měsíců, aniž by začaly sládnout.

GM brambory Innate™ 2. generace dostaly v USA zelenou od dvou důležitých úřadů, a to FDA (Food and Drug Administration) a USDA (U.S. Departement of Agriculture). FDA vydala stanovisko, v němž uvádí, že se tyto GM brambory neliší složením, bezpečností nebo jinými relevantními parametry oproti klasickým bramborám, které jsou na trhu jako potravina nebo krmivo. Před tím, než GM brambory budou uvedeny na trh, je však ještě zapotřebí kladné stanovisko EPA (U.S. Environmental Protection Agency).


Zdroj:
http://www.simplotplantsciences.com/index.php/press-releases/view/innate-second-generation-potato-receives-fda-safety-clearance 

Převzato z: BIOTRIN

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018