Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Glykoproteiny ve víně a alergie do kategorie

Alergeny > Rizikové faktory - Archiv> Alergeny> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

Glykoproteiny ve víně a alergie

Vydáno: 19.4.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Některé glykoproteiny, které jsou přirozenou složkou hroznů se strukturou podobají známým alergenům. Jejich přítomnost ve víně může být příčinou vyskytujících se alergií.

Výzkumníci z univerzity v Dánsku a italské Rady pro zemědělský výzkum analyzovali italské víno Chardonay, přičemž zjistili 28 různých glykoproteinů (některé z nich identifikovali vůbec poprvé). Bylo vyhodnoceno, že mnohé z nich se strukturou podobají glykoproteinům, které jsou známými alergeny např. latexu a starčeku. Poznání glykoproteinů vyvolávajících alergické reakce by bylo výzvou pro vinaře, aby se zabývali šlechtěním nízkoalergenních odrůd.

Studie Glycoproteomic Profile in Wine: A „Sweet“ Molecular Renaissance byla publikována v časopise Journal of Proteome Research, 2010, 9 (12), s. 6148–6159, DOI: 10.1021/pr100298j

Food Technology, 2011, č. 2, s. 16

Další informace:
Alergie na víno

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021