Bezpečnost potravin

Glykoproteiny ve víně a alergie

Vydáno: 19. 4. 2011
Autor: Ing. Irena Suková

Některé glykoproteiny, které jsou přirozenou složkou hroznů se strukturou podobají známým alergenům. Jejich přítomnost ve víně může být příčinou vyskytujících se alergií.

Výzkumníci z univerzity v Dánsku a italské Rady pro zemědělský výzkum analyzovali italské víno Chardonay, přičemž zjistili 28 různých glykoproteinů (některé z nich identifikovali vůbec poprvé). Bylo vyhodnoceno, že mnohé z nich se strukturou podobají glykoproteinům, které jsou známými alergeny např. latexu a starčeku. Poznání glykoproteinů vyvolávajících alergické reakce by bylo výzvou pro vinaře, aby se zabývali šlechtěním nízkoalergenních odrůd.

Studie Glycoproteomic Profile in Wine: A „Sweet“ Molecular Renaissance byla publikována v časopise Journal of Proteome Research, 2010, 9 (12), s. 6148–6159, DOI: 10.1021/pr100298j

Food Technology, 2011, č. 2, s. 16

Další informace:
Alergie na víno