Globální trendy u cereálních snídaní
Vydáno: 10. 9. 2006
Autor:
Jsou popsány nové netradiční výrobky pro podporu zdraví, jako jsou nové druhy cereálních snídaní, banánový cukr s vitaminem C, probiotika a upravená rajčatová šťáva s bifido efektem a tuňák jako stimulátor tvorby HDL.
Globální trendy u cereálních snídaní
Jsou popsány nové netradiční výrobky pro podporu zdraví, jako jsou nové druhy cereálních snídaní, banánový cukr s vitaminem C, probiotika a upravená rajčatová šťáva s bifido efektem a tuňák jako stimulátor tvorby HDL.
Cereální snídaně v Evropě se stávají stále více přepychovější a exotičtější, občas získávají etnické a regionální rysy. Zvláště müsli bývá ve stylu tropicko-karibského obyčeje, ve Francii převládá inspirace Afrikou. Toto regionální cítění je trvalé, ačkoliv i omezené. Příkladem mohou být švýcarské Yucatanské krupky v řetězci Coop. Nový produkt je směsí obecných a pšeničných vloček, kam jsou přidány quinoové vločky (merlík čilský, Chenopodium quinoa, pseudoobilnina andského původu), amarant a ovoce. Zrna quinoi a semena amarantu jsou bohatá na bílkoviny a byla využívána již v kulturách Aztéků a Inků.
Cukr nepatří k nejzdravějším složkám. Ale pokud je ochucen banánem, je pro děti atraktivní. V Jižní Africe se používá banány ochucený cukr jako posyp na cereálie, pečivo a další potraviny, nebo se z něj připravuje banánově ochucený nápoj, bohatý na vitamin C.
Od určité doby se do méně používaných potravin přidávají probiotika a prebiotika, která nabízejí zlepšení zažívacího traktu Příkladem může být neslazená zvláštním způsobem tepelně upravená rajčatová šťáva s bifidovým efektem, bohatá na vlákninu s pozitivními výsledky na zažívání. Produkt je ve Španělsku obchodován pod názvem Apis Vital Tomate Frito, výrobcem je United Biscuits.
Tuňák je znám jako všeobecně zdravá ryba, bohatá na bílkoviny, s nízkým obsahem tuku a energie, je ale vynikajícím zdrojem n-3 mastných kyselin. Tuňák je nabízen v konzervovaném stavu, ve slunečnicovém oleji s vysokým obsahem monoenových mastných kyselin; může zvyšovat hladinu žádaného HDL cholesterolu.