Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Geneticky upravené bakterie zvyšují imunitu včel do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Geneticky upravené bakterie zvyšují imunitu včel

Vydáno: 25.2.2020
Tisk článku
Autor: BIOTRIN
Informace organizace BIOTRIN


Foto: Shutterstock

Na nedávné schůzi Královské geografické společnosti v Londýně byly včely prohlášeny organizací Earthwatch Institute za nejdůležitější živá stvoření na Zemi. Tento závěr není úplně překvapivý vzhledem k tomu, jak důležitou roli včely hrají v úrodě zemědělsky významných plodin. Včelstva však ohrožuje používání pesticidů a celkový úbytek vegetace v důsledku klimatických změn, jsou také náchylné k napadení parazitickým roztočem kleštíkem včelím (Varroa destructor), který je vektorem přenosu několika včelích virových patogenů, především viru deformovaných křídel (Deformed Wings Virus, DWV; RNA virus).

Na řešení problému s varoázou u včel se zaměřili i vědci z University of Texas v Austinu (USA). Ve své práci publikované v časopisu Science soustředili pozornost na symbiotickou střevní bakterii Snodgrassella alvi (gramnegativní bakterie z čeledi Neisseriaceae), jejímž hostitelem jsou právě včely medonosné. Zároveň ve svém výzkumu cílili i na obranný mechanismus včel využívající RNA interferenci (proces pro regulaci transkripce a vnitrobuněčné exprese genu), který je spouštěn při zaznamenání přítomnosti viru v těle včely.

Pomocí nového přístupu k manipulaci s expresí včelích genů vědci zkonstruovali S. alvi tak, aby produkovala dvouvláknovou RNA (dsRNA) z plazmidu obsahujícího dva invertované fluorescenčně značené promotory. Výsledná dsRNA, která je schopna interference s exprimovanými geny, pak byla stimulem pro obrannou odpověď hmyzu vůči vnějším patogenům. Cílem tohoto procesu tak bylo zvýšení procenta přeživších včel po virové infekci a současně zahubení parazitických roztočů.

Navržený modul dsRNA je výhodný tím, že může být zaměřen tak, aby interferoval se specifickými cílovými geny ve včelím genomu a zároveň i s klíčovými geny virů a roztočů. Tento přístup byl testován na stovkách včel, které byly vystaveny postřiku roztokem cukr-voda-modifikované bakterie S. alvi. Výsledky experimentu ukázaly, že takto provedené očkování včel optimalizovalo jejich imunitu proti DWV viru. Zároveň došlo ke spuštění neúměrné imunitní odpovědi kleštíka včelího a k jeho následnému usmrcení vlastní imunitní reakcí. Autoři studie tak prokázali, že S. alvi nesoucí specificky cílené plazmidy je slibným nástrojem nejen k potlačení virové infekce, ale také ke snížení počtu kleštíků.  

Vědci ve studii zdůraznili, že riziko úniku geneticky modifikovaných bakterií do volné přírody je velmi nízké, protože tento typ bakterií je vysoce specializovaný na život ve střevech včel. Tento nový přístup označili za nástroj pro studium funkční genomiky včel a věří, že může pomoci chránit včely před dalším úbytkem. V budoucnu může také přispět k vývoji nových šlechtitelských strategií vedoucích k vytvoření robustnějších včelstev.

Zdroj:

 

Zdroj článku: BIOTRIN

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018