Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Genetické modifikace olejnatých rostlin a brambor do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv
GMO > Vlivy na zdraví - Archiv> GMO> Vlivy na zdraví - Archiv

Genetické modifikace olejnatých rostlin a brambor

Vydáno: 29.10.2010
Tisk článku
Přehled o rozsahu pěstování GM-olejnin a brambor a o principech a cílech modifikace.

GM-plodiny se pěstují ve 20 zemích světa, především v USA, Argentině, Brazílii, Kanadě. GM-olejniny

Z olejnin se nejčastěji pěstuje geneticky modifikovaná sója, bavlník, řepka, a méně len a slunečnice. Předností je především odolnost vůči herbicidům, škůdcům, extrémním podmínkám, bakteriálním, plísňovým a virovým infekcím. Cílem modifikace může být i  zvýšení nutriční hodnoty, zvýšení výnosu, příp. ke snížení emisí CO2 (úspora paliva změnou technologie orby), a GM může u vést ke snížení obsahu toxinů vzniklých činností mikroorganismů v surovinách/potravinách. 

V přehledu jsou u jednotlivých plodin uvedeny konkrétní látky, které v principu ovlivňují požadovanou vlastnost/funkci a je uveden zdroj z něhož byl přenesen příslušný gen nebo jeho část, který je zodpovědný za vytváření/účinek příslušné látky.

V „druhé generaci“ GM-plodin je vložením genetické informace dosahováno změny dvou nebo více znaků.

GM-brambory

V případě GM-brambor se sleduje

-         odolnost k herbicidům, biotickým a abiotickým stresům, plísni bramborové,
-         možnost skladování při nízkých teplotách vzhledem k obsahu bakteriální fosfofruktokinázy snižující obsah rozpustných cukrů při nízkých teplotách,
-         změna složení (podíl amylosy a amylopektinu),
-         speciální technologické vlastnosti využitelné např. ve farmacii (např. . produkce onkogenu E7 lidského papilomaviru 16).

 

BioProspect, 20, 2010, č. 1, s. 9-12, 13-14

Objednávka kopie článku

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018