Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Funkční složky v energetických nápojích do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Funkční složky v energetických nápojích

Vydáno: 16.9.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Vliv různých koncentrací kofeinu, ženšenu a taurinu na senzorické vlastnosti energetických nápojů.
Popularita tzv. energetických nápojů se stále zvyšuje. Při jejich výrobě se používají různé funkční složky, o nichž se tvrdí, že mají vliv na zvýšení aktivity (energy boost) konzumenta. Dosud bylo provedeno málo výzkumu o vlivu těchto složek na senzorické vlastnosti energetických nápojů.
V časopise the Journal of Food Science byly uveřejněny výsledky studie, v rámci které 13 posuzovatelů hodnotilo vliv tří běžných funkčních složek: kofeinu, ženšenu a taurinu na senzorické vlastnosti nesycených energetických nápojů. Jednotlivé funkční složky se v nápojích použily ve třech koncentracích: nízké, střední a vysoké. Celkem se hodnotilo 27 různých variant modelových energetických nápojů.
 
Výzkumníci došli k následujícímu zjištění:
Vysoký obsah kofeinu snižuje vjem ovocných parametrů a zvyšuje vjem hořké chuti (hořký čaj a ovocná hořkost).
Vysoký obsah ženšenu v roztoku byl charakterizován vysokou hořkostí. Při zvýšeném obsahu ženšenu byl potlačen vjem sladké, umělé citron-limetka, broskvové, mangové a ananasové chuti.
Taurin až do obsahu 416 mg/100 ml neměl žádný vliv na hodnocení senzorických vlastností modelových energetických nápojů.
 
Tato zjištění lze využít při sestavování energetických nápojů obsahujících uvedené populární funkční složky.
 
Zdroj. IFT
 
Wikipedie: Energetický nápoj
A–Z slovník pro spotřebitele: heslo “taurin
SCF: Opinion on Caffeine, Taurine and D-Glucurono - g -Lactone as constituents of so-called "energy" drinks
EFSA: The use of taurine and D-glucurono-gamma-lactone as constituents of the so-called “energy” drinks
Ginseng and guarana not up for energy drink-review
Danes propose stricter EU labelling for energy drinks

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018