Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Fortifikace vitaminem D v USA do kategorie

Výživová doporučení > Výživová doporučení> Výživa - Archiv> Výživa - Archiv
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Fortifikace vitaminem D v USA

Vydáno: 1.7.2010
Tisk článku
Míra fortifikace mléčných výrobků může být vyšší než u cereálních, což umožňuje použití zdravotního tvzrení. Sílí tlaky na zvýšení RDA pro vitamin D.

Mléko se v USA obohacuje vitaminem D už od 30. let minulého století, protože se vždy předpokládalo, že se jedná o deficitní živinu. Přírodním zdrojem jsou jen tučné ryby a rybí olej (a vystavení organismu slunci, aby se vitamin D vytvořil z prekursorů). Je všeobecně známo, ze důsledkem nedostatku je u dětí křivice, u dospělých osteomalacie (měknutí kostí vzhledem k nedostatečné mineralizaci) a dále osteoporéza, některé autoimunitní nebo srdeční choroby. Vitamin D může sloužit i k prevenci některých druhů rakoviny, diabetu a vysokého krevního tlaku. V poslední době se na základě ověřených výzkumů hodně zdůrazňuje právě význam vitaminu D pro vstřebávání vápníku.

Na druhé straně je riskantní nadměrné užívání vitaminu D – zvláště u dětí, protože může vyvolávat nevolnosti, zvracení, ztrátu chuti k jídlu, nadměrnou žízeň, časté močení, zácpu, bolesti břicha, svalovou slabost, bolest kloubů, únavu, zmatenost, poškození ledvin.

Proto FDA varuje, aby kojenci nedostávali více než 400 MJ. (tj. asi 10 μg) vitaminu D denně. Riziko hrozí při použití suplementů ve formě kapek, které se snadno předávkují.

Na základě nejnovějších výzkumů začal úřad FDA povolovat použití zdravotních tvrzení týkajících se kombinace vitaminu D s vápníkem. Je možné použít tvrzení „Přiměřený celoživotní příjem vápníku a vitaminu D jako součást vyvážené stravy může snižovat riziko osteoporózy“ nebo  doplněno o „…společně s fyzickou aktivitou, může snižovat riziko osteoporózy v pozdějším věku“.

Ze strany výrobců a některých vědců však sílí tlak na zvýšení doporučené dávky vitaminu D, která je podle FDA všeobecně nejvýše 400 MJ. na den. Údajně by měla být zvýšena na 1000 až 2000 MJ., aby se snížilo riziko osteoartrózy zvláště u žen. Skutečný příjem kolísá mezi 200 a 600 MJ. a je zřejmé, že toto množství je nedostatečné.

Zatímco dříve se obohacovalo jen mléko, nyní FDA schvaluje i žádosti na fortifikaci jogurtů, kysané smetany, sýrů (dokonce i tavených – Kraft Foods). Do 1 porce může být v USA aplikováno nejvýše 25 % RDA, protože se doporučuje konzumovat nejméně 3 porce mléka/mléčných výrobků denně. Počet výrobců, kteří fortifikují mléčné výrobky se v posledních letech enormě zvýšil. Ke zvýšení produkce přispěla i propagační kampaň Milk Processor Education Program (MilkPEP).

Pro aplikaci do pekařských výrobků je v USA povoleno nejvýše 90 MJ. na 100 g výrobku, avšak toto množství neumožňuje použití zdravotních tvrzení.  Vitamin D sice snese až teplotu 250 ◦C, ale problémem je kombinace s přiměřeným množstvím vápníku, který může negativně ovlivňovat chuť. Argumentem pro aplikaci vitaminu D do pekařských výrobků však je skutečnost, že se jedná o potraviny, které konzumuje většina populace (94 %).

Nutraingredients

Food Bussiness News, 6, 2010, č. 2, s. 31, 36

Milling and Baking News, 89, 2010, č. 1, s. 12, 14

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018