Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Fortifikace nápojů glukosaminem do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv
Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

Fortifikace nápojů glukosaminem

Vydáno: 29.6.2009
Tisk článku
EFSA považuje za bezpečný přídavek glukosamin-hydrochloridu z Aspergillus niger v množství 750 mg/den do některých výrobků určených dospělým osobám.
Společnost Cargill žádala v r. 2006 o schválení glukosaminu z Aspergillus niger a o jeho použití do ovocných šťáv, mléčných nápojů, jogurtů, nápojů pro sportovce a čajových nápojů, a to v koncentracích kolem 750 mg/porci. V r. 2007 byla žádost zamítnuta s požadavkem na další informace.
Žadatel zredukoval původní počet uvažovaných aplikací přípravku o nápoje pro sportovce a suché směsi. Britský poradní výbor žádal, aby propagace výrobků byla zaměřena výhradně na dospělé, nikoli na děti. Také je třeba, aby konzumenti přijímali nejvýše dva druhy fortifikovaných potravin denně a k tomu neužívali další suplementy.
EFSA ve svém stanovisku z 15. 5. 2009 (EFSA-Q-2008-306) považuje za bezpečný přídavek glukosamin-hydrochloridu z Aspergillus niger v množství 750 mg/den do některých výrobků určených dospělým osobám. Podle odborné skupiny NDA je třeba, aby diabetici a osoby nesnášející glukózu konzumovali fortifikované výrobky v souladu s pokyny lékaře.

EU Food Law, 2009. č. 395, s. 11

Další informace:
Projednávání žádostí o schválení novel foods v lednu 2007
Stanovisko ACNFP z r. 2004
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021