Bezpečnost potravin

Fortifikace nápojů glukosaminem

Vydáno: 29. 6. 2009
Autor:

EFSA považuje za bezpečný přídavek glukosamin-hydrochloridu z Aspergillus niger v množství 750 mg/den do některých výrobků určených dospělým osobám.

Společnost Cargill žádala v r. 2006 o schválení glukosaminu z Aspergillus niger a o jeho použití do ovocných šťáv, mléčných nápojů, jogurtů, nápojů pro sportovce a čajových nápojů, a to v koncentracích kolem 750 mg/porci. V r. 2007 byla žádost zamítnuta s požadavkem na další informace.
Žadatel zredukoval původní počet uvažovaných aplikací přípravku o nápoje pro sportovce a suché směsi. Britský poradní výbor žádal, aby propagace výrobků byla zaměřena výhradně na dospělé, nikoli na děti. Také je třeba, aby konzumenti přijímali nejvýše dva druhy fortifikovaných potravin denně a k tomu neužívali další suplementy.
EFSA ve svém stanovisku z 15. 5. 2009 (EFSA-Q-2008-306) považuje za bezpečný přídavek glukosamin-hydrochloridu z Aspergillus niger v množství 750 mg/den do některých výrobků určených dospělým osobám. Podle odborné skupiny NDA je třeba, aby diabetici a osoby nesnášející glukózu konzumovali fortifikované výrobky v souladu s pokyny lékaře.

EU Food Law, 2009. č. 395, s. 11

Další informace: