Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek FOOD4ME: výzkumný projekt EU do kategorie

Zemědělský a potravinářský výzkum > Zemědělský a potravinářský výzkum> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv
Aktuality > Aktuality

FOOD4ME: výzkumný projekt EU

Vydáno: 22.7.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Projekt “Potraviny pro mě” se zaměřuje na výživu uzpůsobenou potřebám jednotlivců.

Na základě výzkumné studie provedené v roce 2010 se zjistilo, že osoby reagují na různé nutriety odlišně. Jde např. o n-3 mastné kyseliny. Výsledky studie publikované v časopise Atherosclerosis ukazují, že tyto tzv. “zdravé” tuky, které se nacházejí v tučných rybách a považují se za kvalitní složku stravy, která se doporučuje konzumovat z hlediska prevence kardiovaskulárního onemocnění, jsou ve skutečnosti více prospěšné pro ty jedince, kteří mají pro ně zvláštní genetickou výbavu.

Projekt FOOD4ME (Personalised nutrition: an integrated analysis of opportunities and challenges) řešený v 7. rámcovém programu V&I v EU, v prioritě KBBE (na znalostech založená bioekonomika), byl spuštěn počátkem roku 2011. Uvedený projekt se bude zabývat výživou sestavovanou adresně (personalized) podle potřeb uživatelů (jejich genetického vybavení).

 

Projekt FOOD4ME je čtyřletý a do jeho řešení je zapojena řada zemí, včetně USA. Koordinátorem projektu je University College Dublin (Irsko).

Více informací o projektu je k dispozici na stránkách CORDIS a EUFIC.

Zdroj: CORDIS News

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018