Bezpečnost potravin

FDA schválil zdravotní tvrzení pro hnědou rýži

Vydáno: 15. 5. 2008
Autor:

Hnědá rýže se může označovat zdravotním tvrzením FDA o snižování rizika srdečních onemocnění a některých typů rakoviny.

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) povolil označování hnědé rýže (natural) zdravotním tvrzením. Toto rozhodnutí spotřebitelům potvrzuje, že hnědá rýže patří mezi celozrnné složky, jejichž konzumace prokazatelně snižuje riziko srdečních onemocnění a některých typů rakoviny, a současně je i vhodným marketingovým nástrojem pro producenty rýže. Hnědá rýže se nyní může označovat tvrzením FDA ve znění: „Strava bohatá na celozrnné potraviny a další rostlinné složky, s nízkým obsahem celkového tuku, nasycených tuků a cholesterolu může redukovat riziko srdečních onemocnění a některých typů rakoviny“. Podle šéfa US Rice Federation se jedná o zásadní krok, díky kterému se rýže může řadit do okruhu potravin uznaných za prospěšné pro zdraví. Očekává se, že označení hnědé rýže tímto tvrzením napomůže ke zvýšení spotřeby celozrnných potravin v duchu požadavků pyramidy správné výživy.