Bezpečnost potravin

FDA předložila návrh nové směrnice pro lepek

Vydáno: 9. 6. 2007
Autor: pospisilova

FDA zveřejnil návrh definice termínu „lepek“ a závazných podmínek, za kterých se může na etiketu potravinářského výrobku uvádět tvrzení „neobsahuje lepek“.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) zveřejnil návrh definice termínu „lepek“(gluten) a závazných podmínek, za kterých se může na etiketu potravinářského výrobku uvádět tvrzení „neobsahuje lepek“ (gluten-free). FDA publikovala návrh směrnice jako reakci na zákon o značení potravinových alergenů a ochraně spotřebitele (FALCPA) z roku 2004, který stanoví povinnost používat jednotnou a srozumitelnou anglickou terminologii při deklarování přítomnosti osmi hlavních potravinových alergenů (pšenice, mléko, vejce, ryby, korýši, stromové ořechy, arašídy a sójové boby) na obalu výrobku. FALCPA rovněž ukládá FDA vydat navrhovanou směrnici definující a povolující dobrovolné používání tvrzení gluten-free a vydání konečného znění směrnice do 2. srpna 2008. Více informací na adrese