Bezpečnost potravin

FDA: neexistuje silné spojení mezi rajčaty a snížením rizika rakoviny

Vydáno: 15. 7. 2007
Autor: pospisilova

FDA povolil použít kvalifikované zdravotní tvrzení pro čtyři typy rakoviny. Formulace tvrzení navržená FDA v  souvislosti s  rakovinou prostaty.

Četné studie uvádějí spojení mezi konzumací rajčat nebo lykopenu, antioxidantu, který dává rajčatům jejich červenou barvu, a snížením rizika některých typů rakoviny, především rakoviny prostaty.
Úřad pro potraviny a léky v USA (FDA) posuzoval žádosti o schválení zdravotního tvrzení na potravinách a doplňcích stravy, které by uvádělo, že rajčata mají vliv na snižování některých typů rakoviny.
Na základě rozsáhlého posuzování výsledků publikovaných studií výzkumníci v FDA však došli k závěru, že neexistuje důkaz o tom, že rajčata snižují riziko rakoviny plic, tlustého střeva/konečníku, prsu, děložního hrdla nebo sliznice. Omezený důkaz existuje pro spojení mezi konzumací rajčat a snížením rizika rakoviny prostaty, vaječníků, žaludku a slinivky. Pro uvedené čtyři typy rakoviny povolil FDA použít kvalifikované zdravotní tvrzení (qualified health claims). V souvislosti s rakovinou prostaty vydal FDA toto stanovisko:
“Velmi omezený a předběžný vědecký výzkum vede k předpokladu, že konzumace půlky šálku rajčat nebo rajčatové šťávy týdně může snižovat riziko rakoviny prostaty. FDA soudí, že existuje málo vědeckých důkazů podporující toto tvrzení.”
Uvedená informace byla uveřejněna dne 10. července 2007 v časopise JNCI (Journal of the National Cancer Institute).
Přestože je předčasné doporučovat zvýšenou spotřebu rajčatové šťávy nebo lykopenu pro prevenci rakoviny, zůstává tato oblast výzkumu nadále slibná, uvádí se v článku.
 
IFT (zpráva z 11. července 2007)