Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Fast food může podporovat astma a sennou rýmu do kategorie

Bezpečnost potravin - archiv - kauzy > Bezpečnost potravin - archiv - kauzy

Fast food může podporovat astma a sennou rýmu

Vydáno: 14.2.2013
Tisk článku
Autor: Mgr. Dana Koubová
Epidemiologická studie ukázala vyšší riziko vzniku astmatu, senné rýmy nebo alergické kožní vyrážky u dětí a mladistvých v důsledku časté konzumace fastfoodových produktů.

Ten, kdo minimálně třikrát týdně konzumuje fast food, je patrně vystaven vyššímu riziku, že se u něj vyvine těžké astma, senná rýma nebo alergická kožní vyrážka. Naopak konzumace ovoce a zeleniny pomáhá chránit před těmito chorobami.

To zjistili vědci z mezinárodní výzkumné skupiny po vyhodnocení údajů z celosvětově největší epidemiologické studie u dětí a mladistvých, které se účastnila také Universita Ulm. Vědci u více než 319 000 mladistvých ve věku 13 a 14 let z 51 zemí a více než 181 000 šesti a sedmiletých dětí z 31 zemí zjišťovali jejich potravní zvyklosti a možné choroby.

Jak Universita Ulm informovala, lze u mladých lidí prokázat obzvlášť silnou souvislost u obou věkových skupin a pohlaví, ale i v mnoha sledovaných oblastech na světě. Kromě toho bylo zjištěno, že konzumace ovoce minimálně třikrát týdně může chránit před těmito chorobami.

Negativní důsledky rychlého občerstvení vysvětlují vědci jednak vysokým podílem nenasycených mastných kyselin, sacharidů, sodíku a konzervačních látek a jednak častým obsahem transmastných kyselin.

„Právě u trans tuků, které se vyskytují například také v margarinu, se předpokládá spojitost s onemocněním astmatem a s alergiemi“, uvádí Prof. Gabriele Nagel, která se společně s Dr. Gudrun Weinmayr z ulmské univerzity podílela na výzkumné práci. Za pozitivní efekt ovoce jsou zodpovědné pravděpodobně antioxidanty.

Výzkumy byly podle univerzity zaměřeny na potraviny, které byly v předchozích etapách studie vyhodnoceny jako podporující nebo brzdící astma, mimo jiné maso, zelenina a ovoce, brambory, těstoviny, margariny, jakož i hamburgery nebo jiné fastfoodové produkty. Vedle přehledu o potravních zvyklostech obdrželi vědci informace také o sportovních aktivitách mladých lidí a jejich konzumaci u televize. U účastníků studie z řad žáků základních škol byl kromě toho prováděn průzkum týkající se úrovně vzdělání a případného nikotinismu matek. (AgE)

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-Fast-Food-kann-Krankheiten-wie-Asthma-und-Heuschnupfen-foerdern-1053211.html

Studie byla publikována v časopise Thorax.

 



 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018