Bezpečnost potravin

Extrakty zeleného čaje a bambusových listů redukují akrylamid

Vydáno: 25. 8. 2007
Autor: pospisilova

Extrakty z bambusových listů a zeleného čaje bohaté na přírodní antioxidanty mohou snižovat v modelových systémech asparagin-glukóza tvorbu akrylamidu.

Pracovníci Zhejiang University v Číně zjistili, že extrakty bohaté na přírodní antioxidanty mohou snižovat v modelových systémech asparagin-glukóza tvorbu akrylamidu. V rámci výzkumu byly použity extrakty z bambusových listů (AOB) a zeleného čaje (EGT), které byly testovány v modelových systémech při 180 °C , pH 6,8 a nízké vlhkosti. Reakční produkty byly kvantifikovány pomocí vysokúčinné kapalinové chromatografie a hmotové spektrometrie (ULPC-MS/MS). Kinetická studie tvorby akrylamidu ukázala, že extrakty antioxidantů účinně redukují tvorbu akrylamidu, přičemž maximálního snížení (74,4 % pro AOB, resp. 74,3 % pro EGT) bylo dosaženo při dávce obou extraktů ve výši 10-4 mg. Účinek byl poté potvrzen přidáním homoorientinu a epigalokatechin galátu (EGCG), které jsou reprezentativními sloučeninami AOB i EGT. Více informací na adrese