Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Extrakt z černých fazolí jako potravina nového typu do kategorie

Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

Extrakt z černých fazolí jako potravina nového typu

Vydáno: 30.8.2008
Tisk článku
Britský výbor ACNFP posuzuje žádost o schválení bílkovinného prášku „Touchi“ vyrobeného z fazolí ,a dále schválení slunečnicového oleje bohatého na CLA.
Japonská distribuční společnost CBC Co podala žádost o schválení extraktu Touchi (resp. Douchi) podle nařízení 258/97/ES o potravinách nového typu.
Touchi je prášek bohatý na bílkoviny získaný vodnou extrakcí sojových bobů (Fabaceae) fermentovaných Aspergillus oryzae. Tato „nová složka“ obsahuje inhibitor alfa-glukosidázy a je doporučována spotřebitelům, kteří chtějí zpomalit štěpení sacharidů po jídle. Toto blokování sacharidů má napomoci osobám usilujícím o hubnutí, aby udržely pocit sytosti delší dobu po konzumaci jídla. Fermentace pomocí Aspergillus oryzae je aplikována po staletí při produkci sojové omáčky, miso a saké. Žadatel považuje za denní dávku 4,5 g.
 
Dalším tématem červencového jednání britského výboru ACNFP je slunečnicový olej Clarinol bohatý na CLA. Žádost podaná firmou Lipid Nutrition se týká denní dávky 3 g a zahrnuje uvedení varování před konzumací výrobků dětmi do 5 let a kojícími matkami. Komerčně je olej s CLA nabízen už od r. 1995 a podle žadatele nebyly za tuto dobu zjištěny negativní vlivy, pokud jde o nadýmání a průjmy (s výjimkou španělské studie, z níž nebylo zcela zřejmé, co je původcem problému).
 
EU Food Law, 2008, č. 356, s. 18
Foodnavigator
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021