Bezpečnost potravin

Exotické ovoce – plody voskovníku červeného

Vydáno: 18. 3. 2010
Autor:

Plody voskovníku červeného jsou nutričně hodnotné a byly dobře přijaty i konzumenty.

Jasné tmavě červené atraktivní ovoce – plody voskovníku červeného (Myrica rubra) – bylo pěstováno v Číně po staletí pro jeho známé zdravotní účinky a také pro jeho osvěžující  a lahodnou chuť. Voskovník červený je preferován čínskými ovocnými producenty od centrálního východu až na jih Číny pro jeho komerční hodnotu, výnosnost a zdravotní přínos.
Profesor Daryl Joyce z Univerzity v Qeenslandu (Austrálie) vyšlechtil nové druhy voskovníku červeného, kterým se daří v subtropickém Queenslandu. Profesor Joyce oznámil, že malé množství dospělých rodících stromů, nyní rostoucích na jihovýchodě Queenslandu, začalo produkovat komerční výtěžek ovoce pouze tři roky po přesazování. Voskovníky červené dobře reagují na Queenslandské subtropické podmínky růstu. Pozitivní výsledky naznačují, že voskovník červený se může stát novým vysoce hodnotným zdrojem ovoce v Austrálii. 
Plody voskovníku červeného jsou jasné tmavě červené bobule, mající 2-3 cm v průměru. Dužina ovoce má trochu žvýkavou strukturu, je sladká a mírně kyselá, a chuťově se podobá moruši. Ovoce má malou pecku, pevně ulpívající v dužině.
Nutriční analýzy plodů voskovníku červeného, provedené v Queenslandu, v Číně a v Japonsku, ukazují na vysokou hladinu antioxidantů a dalších prospěšných složek.
Zastánci tradiční čínské medicíny věří, že ovoce voskovníku červeného má mnoho dobrých zdravotních účinků. Ovoce má vysokou hladinu oligomerního proantokyanidového komplexu (OPC). Studie ukázaly, že OPC má potenciální antibakteriální, antivirové, antikarcinogenní, protizánětlivé a antialergické vlastnosti, a také pomáhá chránit srdce.
Výzkum v Brisbane (Austrálie) ukázal, že konzumenti si oblíbili jasné tmavě červené, kulaté ovoce. Struktura ovoce byla konzumenty obecně dobře přijata a popsána jako zajímavá, „třaskavá“, kyprá a masitá. Chuť ovoce byla charakterizována jako intenzivní a silná, s dobrým poměrem sladkosti a kyselosti, což je velmi osvěžující. Chuťí se ovoce nejvíce podobá moruším.

Food Australia 62, 2010, č. 1,2, s. 12
Objednávka kopie článku