Bezpečnost potravin

Evropská komise zmírnila předpisy u rostlinných krmiv

Vydáno: 3. 3. 2009
Autor:

Díky kontinuálnímu ústupu BSE zrušila EK nulovou toleranci proteinů živočišného původu v rostlinných krmivech.

[http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/forejtova/weizen_02_thumbnail.jpg](lid) – Kostní tříšť v krmivech již nebude v budoucnu představovat žádný problém. Evropská komise dnem 26. února 2009 zrušila v Bruselu nulovou toleranci proteinů živočišného původu ve všech rostlinných krmivech.
 
Dosud platila výjimka pouze u cukrovarnických řízků. Protože je BSE na ústupu, mohla dojít ke zmírnění ochranných opatření, odůvodnila Komise podle informací agrární tiskové služby AIZ svoje rozhodnutí. Zbytky kostí v půdě se stále častěji dostávají v průběhu sklizně do sena, obilovin nebo do jiných krmiv rostlinného původu. Kromě toho vylepšené analyzační metody schopné detekovat přítomnost ojedinělých stop proteinů přiváděly svými výsledky do nesnází poctivé obchodníky s krmivy.
 
EU-Kommission lockert BSE-Auflagen für Futtermittel
[cit. 2009-03-02], www.animal-health-online.de