Bezpečnost potravin

Evropská komise povoluje v Evropě stévii

Vydáno: 18. 11. 2011
Autor: Ing. D. Koubová

EK přijala 11. listopadu nařízení č. 1131/2011/EU, kterým povoluje použití steviolových glykosidů jako sladidla.

Sladidlo z rostliny stévie, které je až 300x sladší než cukr, je nyní povoleno také v Evropské unii. Evropská komise přijala 11. listopadu nařízení č. 1131/2011/EU, kterým povoluje zpracování steviolových glykosidů k potravinářským účelům poté, co byl tento krok členskými státy v létě odsouhlasen. Podle EU zjistil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) nezávadnost této přírodní sladivé látky. Stévie byla dlouho v podezření, že má karcinogenní účinky a je genotoxická, jak informoval Financial Times Deutschland.

Podle dosavadních informací by měla být stévie nejprve používána jen ve vybraných potravinách.

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-611813.html