Bezpečnost potravin

EU snižuje limity mykotoxinů pro importované cereálie

Vydáno: 4. 6. 2006
Autor:

Od 1. července 2006 vstupují v platnost nové směrnice EU, snižující hranici povoleného obsahu některých mykotoxinů.

Od 1. července 2006 vstupují v platnost nové směrnice EU, které snižují hranici povoleného obsahu některých mykotoxinů, z nichž nejběžnější je podle Americké asociace pro pšenici (USW) deoxynivalenol (DON) v importovaném zrnu. Nové standardy stanovují maximální hranici DON na 1,25 ppm, což je výrazně méně než dosavadní evropský standard 2 ppm pro americkou pšenici US No 1, resp. No 2. DON je mykotoxin produkovaný plísní rodu Fusarium, která vyvolává běžné onemocnění pšenice a dalších zrnin fuzariózu, která se objevuje u plodin vystavených přílišné vlhkosti v průběhu fáze kvetení. FDA doporučuje pro finální výrobky, včetně pšeničné mouky a dalších pšeničných výrobků, hodnotu DON 1 ppm, pro čerstvě sklizenou pšenici ale žádné hranice ale nestanoví, protože mlecím procesem se většina této substance odstraní. Ve sporadických případech a při mnohonásobně překročené povolené hranici v mouce může DON způsobovat krátkodobé zažívací problémy. Podle USW se neočekává, že by nové standardy nějak výrazně snížily dovoz americké tvrdé jarní červené (HRS) pšenice do EU, ale pravděpodobně se zvýší ceny HRS pšenice směrované do Evropy. Předpokládá se zvýšení prémií pro pšenici s nižší hladinou DON a naopak zvýšení srážek pro pšenici se zvýšeným obsahem DON.

World Grain, 24,  č. 2, s. 10