Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek EU schválila "obarvování" rybího masa do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv
Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace

EU schválila "obarvování" rybího masa

Vydáno: 6.5.2008
Tisk článku
Autor: Mgr. Světluše Bodoková
Chovatelé lososů a pstruhů v Evropské unii mohou do potravy dávané rybám přidávat barvivo astaxanthin jako potravinový doplněk.
S pomocí této látky se u uměle chovaných ryb dá docílit toho, že běžně šedé či bílé maso ryb bude mít růžovooranžové zbarvení typické pro volně chované lososy. Nařízení povolující využívání astaxanthinu bylo počátkem května zveřejněno v oficiálním úředním věstníku Unie.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) loni po zevrubných analýzách dospěl k závěru, že využívání této přísady nemá žádné nepříznivé dopady na zdraví zvířat či lidí, ani na životní prostředí.
Nařízení nicméně podle internetových stránek listu European Voice také stanovuje maximální možnou hranici, že pokud je astaxanthin smíchán s canthaxanthinem, jiným karotenoidovým pigmentem, pak tato směs na kilo rybího krmiva nesmí překročit 100 gramů.  U canthaxantinu se objevily v minulosti obavy, že může vést k poškození zraku u lidí. Unie proto omezila množství, které bylo možné do krmiva přidávat.
Barvivo se kromě "obarvování" masa ryb používá třeba také k tomu, aby žloutky vajec byly žlutější. Nejprve byl maximální přípustný obsah pigmentu v krmivu 80 miligramů na kilogram. Od konce roku 2003 to ale kleslo na 25 miligramů na kilogram u krmiva pro lososovité ryby a brojlery a na osm miligramů na kilogram krmiva pro nosnice.
Zdroj: www.ekolist.cz, 5. 5. 08
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018