Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek ESL mléko v Německu vytlačuje UHT mléko do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele

ESL mléko v Německu vytlačuje UHT mléko

Vydáno: 26.1.2009
Tisk článku
Díky prodloužené trvanlivosti až na tři týdny si v Německu získává ESL mléko stále větší oblibu.
(lid) – Chutná téměř jako čerstvé mléko, má ale výrazně delší trvanlivost, obsahuje však o něco méně vitamínů: nový druh mléka vytlačuje v Německu klasické čerstvé mléko stále více z regálů supermarketů, uvedla ve svém vysílání německá rozhlasová stanice Deutschlandfunk.
 
Zkratka ESL je z anglického označení “Extended-Shelf-Life” neboli „delší životnost v regálu“. Současné čerstvé mléko vydrží přibližně jeden týden v případě, že je uložené v chladu. ESL mléko je však konzumovatelné po dobu 20 až 30 dní.
 
Výroba se neodlišuje jenom jinou technologií, ale především větší pečlivost při zacházení s mlékem. Základním předpokladem pro výchozí surovinu je vysokokvalitní syrové mléko (1. třída) od zdravých dojnic. Poté následuje jako u každého druhu mléka účinné odvzdušnění (nadojené mléko obsahuje cca 5 % vzduchu, při transportu dochází k nárůstu na cca 10 %). Jogurt vyrobený z neodvzdušeného mléka je náchylný k syneréze a také k oddělování séra. Kyslík ze vzduchu snižuje trvanlivost výrobků, jeho vytěsněním se hlavně spolehlivě odstraní příchuť mléka, která je adekvátní výkyvům ve výživě dojnic v závislosti na roční době. Přesněji se jedná o odaromatizování. A v neposlední řadě odvzdušnění mléka zvyšuje trvanlivost některých vitamínů.       
 
Dlouhá životnost ESL mléka je výsledkem použití dvou různých metod. Nejdříve je mléko krátce zahřáto na teplotu 127 stupňů, čímž sice dojde k usmrcení téměř všech zárodků, ale mléko získá lehkou příchuť svařeného mléka, kterou mnoho zákazníků odmítá. Při druhé operaci je mléko rozděleno na odstředěné mléko a smetanu. Odstředěné mléko je následně pomocí speciálního mikrofiltru (1,4 mm) zbaveno zárodků (většina bacilů, kvasinek, spór). Smetana naproti tomu musí být zahřáta na teplotu přesahující 100 stupňů, předtím než dojde k finálnímu smísení obou částí a na konec je výsledný produkt ještě jednou pasterizován při teplotě 72 stupňů. Tato metoda je pracná a nákladná, zaručuje však, že mléko ztratí příchuť mléka svařeného. V průběhu obou operací dochází ale ke ztrátě přibližně 10 procent vitamínů.                     
 
Pro mnoho zákazníků je tento druh mléka díky dlouhé trvanlivosti velmi zajímavý. Ochránci spotřebitelů ale tento výrobek kritizují a poukazují na skutečnost, že zákazníci sotva mohou navzájem odlišit UHT mléko a ESL mléko, protože balení těchto dvou typů výrobků je téměř identické. Mezitím na tento problém upozornilo rovněž ministerstvo pro ochranu spotřebitele, výživu a zemědělství v Berlíně a ohlásilo zahájení prvních vzájemných jednání mezi mlékárnami a maloobchodem. Až bude mít ESL mléko jednoznačné označení, mohli by se zákazníci v případě pochybností prodavačů ptát pouze na to, jaké mléko skutečně v obalu vězí.              
 
Deutschland: ESL- verdrängt zunehmend UHT-Milch
[cit. 2008-01-21], www.animal-health-online.de
 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021