Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Enzymy jako potravní doplňky do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv

Enzymy jako potravní doplňky

Vydáno: 22.8.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Systémová enzymoterapie a vybrané enzymové přípravky ve formě potravních doplňků na trhu.
Enzymy jsou bílkoviny s biokatalytickou aktivitou. Jsou přítomné ve všech živých buňkách, kde se podílejí prakticky na všech životních funkcích. Enzymy se dělí na endogenní (produkované organismem) a exogenní (přijímané stravou).
Předpokládá se, že naše orgány a žlázy mají naprogramovaný určitý “enzymový potenciál”, tj. množství enzymů, které jsou schopny během života vyprodukovat. Tento potenciál je geneticky určen, ale závisí také na různých faktorech životního prostředí. Během stárnutí organismu dochází k úbytku produkovaných enzymů a tím i ke zhoršení trávení – kromě klasických trávicích obtíží dochází i ke vzniku chronických obtíží jiného typu – oslabení imunity, cévní choroby nebo různé metabolické poruchy.
Poměrně novou metodou, která je založena na komplexním působení cíleně sestavených směsí hydrolytických enzymů (především proteáz) na klíčové fyziologické a patologické pochody, je tzv. systémová enzymoterapie (SET). Přípravky pro systémovou enzymoterapii mají prokázaný vliv na imunitní systém a průběh zánětlivé reakce v organismu.
Enzymy v prodávaných enzymových preparátech jsou rostlinného i živočišného původu, ale většinou jsou produkovány v modifikovaných kmenech A. oryzae, A. niger nebo S. cerevisiae. Tyto kmeny jsou z potravinářského hlediska považovány za bezpečné a jejich produkty jsou považovány za potraviny.
V příloze jsou uvedeny další informace týkající se systémové enzymoterapie a jednotlivých enzymů prodávaných jako potravní doplňky.
 
Příloha: Enzymy prodávané jako potravní doplňky
 
Bioprospect 17, 2007, č. 2, s. 28–30
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018