Bezpečnost potravin

Enterobacter sakazakii alias Cronobacter sakazakii: nebezpečný patogen

Vydáno: 18. 5. 2010
Autor:

Charakteristika patogenu, jeho výskyt a detekce. Výzkum v ČR.

Enterobacter sakazakii patří do skupiny nebezpečných potravinových patogenů. Způsobuje infekční onemocnění zvláště u předčasně narozených dětí a dětí v prvních týdnech života, která velmi často končí úmrtím.
Limity pro E. sakazakii v sušené počáteční kojenecké výživě a v sušených dietních potravinách pro zvláštní léčebné účely určené pro kojence do 6 měsíců věku stanovuje nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 a následně nařízení Komise (ES) č. 1441/2007.
 
Grantová agentura ČR (projekt 525/09/1075), Národní výzkumné centrum (2B06048) a MŠMT (MSM 6046137305) podpořily v ČR výzkum zaměřený na E. sakazakii. Výsledky tohoto výzkumu byly publikovány v časopise Chemické listy, viz práce uveřejněné pod názvem:
 
 
Zdroj: Chem.Listy 104, 2010, č. 2, s. 113–118