Bezpečnost potravin

EFSA zmírňuje varování ohledně konzumace klíčků

Vydáno: 18. 10. 2011
Autor: Ing. Irena Suková

Po stažení specifických šarží výhonků a naklíčených semen řeckého sena dovezeného z Egypta a po omezení dovozu v souvislosti s výskytem E. coli 0104:H4 netrvá panel pro biologická rizika již na úplném odmítání konzumace těchto produktů bez tepelného ošetření.

Úřad EFSA – panel pro biologická rizika změnil 3. 10. 2011 varování vydané v létě při výskytu E. coli 0104:H4 v Německu a ve Francii, podle kterého se nemají konzumovat klíčky/výhonky a naklíčená semena, ani pěstovaná pro vlastní potřebu, pokud nejsou tepelně ošetřeny. Zmírnění varování následuje poté, co byly staženy z trhu v členských státech pravděpodobné zdroje kontaminace – především specifické šarže řeckého sena z Egypta, v souvislosti s probíhajícím omezením dovozu.
Přesto však EFSA opakovaně zdůrazňuje nutnost důkladného mytí rukou před přípravou jídla, mytí produktů pod tekoucí vodou a oddělování syrových potravin od vařených. Ohledně vydání specifických pokynů pro spotřebitele odkazuje EFSA na národní kompetentní úřady.
Vyjádření EFSA je vydáno v souvislosti s Vědeckou zprávou (Shiga toxin-producing E. coli (STEC) O104:H4 2011 outbreaks in Europe: Taking Stock)  zahrnující přehled o aktivitách v souvislosti s výskytem E. coli 0104:H4, který vedl k 50 úmrtím, což byla největší nákaza z potravin v EU za desítky let.
Stanovisko EFSA bude vydáno během několika týdnů.

EU Food Law, 2011, č. 503, s. 6