Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek EFSA varuje před pyrolizzidinovými alkaloidy v medu a mléce do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

EFSA varuje před pyrolizzidinovými alkaloidy v medu a mléce

Vydáno: 5.7.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Podle stanoviska EFSA by krmiva měla být podrobována analýzám pomocí nových metod z hlediska PA.
Med zpravidla obsahuje rezidua pyrolizzidinových alkaloidů (PA), avšak pro určení expozice konzumentů zatím není dostatek údajů.
Rizikové z tohoto hlediska může být i mléko, do něhož se PA dostávají prostřednictvím krmiv. Studie však ukazují, že do mléka krav a ovcí se dostávají jen nízké dávky (0,04 až 0,08 z konzumovaného množství z krmiv).
Nedostatek údajů je i ohledně obsahu PA ve vejcích.
Evropská komise si vyžádala vypracování stanoviska vzhledem k tomu, že PA mohou způsobovat poškození ledvin.
Stanovisko EFSA
Množství PA v medech různého původu se značně liší. Největší riziko je u jednodruhových medů.
Stanovisko EFSA věnuje pozornost i obsahu PA v léčivých bylinách, bylinných čajích a rostlinách používaných do salátů.
Vysoké riziko příjmu PA vzniká při konzumaci rostlin jako starček (Senecio, čeleď Asteraceae - hvězdicovité), otočníky (Heliotropium) a brutnákovité (Trichodesma, Symphytum a v některých lokalitách i Echium).  
Pasoucí se zvířata tyto rostliny odmítají a konzumují je jen tehdy, když nemají nic jiného. Zdroj ovšem nerozpoznají v konzervovaném krmivu jako je seno a siláž. I obilné zrno může být PA kontaminováno. Velmi citlivými druhy na PA jsou prasata, skot, koně, zatímco ovce, kozy a králíci nikoli.
Panel odborníků na kontaminanty požaduje, aby krmiva byla z hlediska PA podrobována analýzám pomocí nových metod.
 
EU Food Law, 2007, 304, s. 10
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021