Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek EFSA uznal bílkovinu zabraňující vytváření ledových krystalů  firmy Unilever za bezpečnou do kategorie

Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

EFSA uznal bílkovinu zabraňující vytváření ledových krystalů  firmy Unilever za bezpečnou

Vydáno: 8.10.2008
Tisk článku
Podle úřadu EFSA nehrozí nebezpečí alergické reakce, podle britského ACNFP je třeba na výrobku obsahujícím ISP informovat o transgenním původu složky.
Za účelem zlepšení struktury mražených krémů s nízkým obsahem tuku vyvinula společnost Unilever bílkovinu zabraňující vytváření ledových krystalů  ISP (ice structuring protein). Podle stanoviska úřadu EFSA lze tuto látku bez zdravotního rizika použít v množství nepřekračujícím 0,01 % hmotn. Dalším krokem je vyjádření Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat SCFAH.
Oponenti však varují před nebezpečím alergické reakce vzhledem k tomu, že produkt je získáván fermentací geneticky modifikovaného kmene pekařských kvasnic. Unilever v r. 2006 žádal o schválení britský výbor pro potraviny nového typu ACNFP. Tam bylo stanovisko zamítavé s tím, že se jedná o „imunologickou časovanou bombu“, která může poškodit děti. Nakonec produkt posoudili jako bezpečný s tím, že je třeba na obalu uvést, že byla použita genetická modifikace, přestože toto není požadováno u jiných výrobků, při jejichž výrobě byl použit transgenní mikroorganismus, který však již ve výrobku není přítomen. Zdůvodňují to tím, že v tomto případě se jedná o syntetickou genovou sekvenci a ve výrobku je obsaženo nezanedbatelné množství příměsí buněčného obsahu.
EFSA na základě výsledků testů považuje riziko alergické reakce u veškeré populace i u osob alergických na bílkoviny ryb za velmi nepravděpodobné.
Tato bílkovina firmy Unilever ovlivňujících strukturu krystalů ledu je již schválena k použití v USA, Mexiku, Austrálii, Novém Zélandu, Chile, Indonésii a Filipínách.

EU Food Law, 2008, č. 357, s. 20

Další informace
Budoucnost bílkovin ovlivňujících strukturu krystalů jako přísad do mražených krémů
Bílkovina ISP pro mražené krémy
ISP od Unilever - aditiva nebo složky nového typu
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021