Bezpečnost potravin

EFSA souhlasí s tvrzením o zdravé čokoládě

Vydáno: 24. 7. 2012
Autor: Ing. Irena Suková

Je považováno za prokázané, že pravidelný příjem flavanolů z kakaa na lačno přispívá ke zdravému průtoku krve.

Milovníky čokolády potěší stanovisko panelu NDA úřadu EFSA (EFSA-Q-2012-00002) týkající se tvrzení požadovaného belgickou společností Barry Callebaut, že flavanoly v kakau „pomáhají udržovat endoteliární dilataci cév, což přispívá k zdravému toku krve“ u obecné dospělé zdravé populace.

Podle NDA byla prokázána závislost mezi konzumací flavanolů z čokolády a uvedeným účinkem. K dosažení účinku má být denně konzumováno 200 mg flavanolů, což odpovídá 2,5 g kakaového prášku s vysokým obsahem flavanolu nebo 10 g čokolády z takového kakaa, což může být složkou vyvážené stravy.

Pro potvrzení požadovaného tvrzení předložil žadatel výsledky šesti intervenčních studií na lidech potvrzujících, že příjem flavanolů kakaa nalačno a pravidelně během 1 – 12 měsíců zdravou populací působí na ED-FMD (endothelium-dependent flow-mediated dilation). NDA bral v úvahu, že po 12 týdnech užívání se projevilo významné zvýšení ED-FMD u jedné intervenční skupiny a že u jiné byl efekt závislý na dávce a projevil se po týdnu. Příjem probíhal podle podmínek, které žadatel navrhuje.

Efekt byl potvrzen i dvěma ze tří studií na pacientech léčených na srdečně cévní chorobu.

EU Food Law,  20. 7. 2012, č. 541, s. 8

Související informace:
A-Z slovník BP:  Flavonoidy