Bezpečnost potravin

EFSA snižuje ADI pro amarant

Vydáno: 24. 8. 2010
Autor:

Úřad EFSA snížil hodnotu ADI pro červené azo-barvivo E 123 na 0,15 mg/kg tělesné hmotnosti. Ohroženou skupinou jsou pravidelní konzumenti barvených aperitivů a koktailů.

Dne 26. 7. 2010 publikoval úřad EFSA své nové stanovisko k červenému barvivu E 123 amarant, čímž ukončil revizi prověřování azo-barviv (tzn. syntetických barviv obsahujících v molekule dva atomy dusíku spojené dvojnou vazbou). Amarant se používá k barvení aperitivů a rybích jiker. Panel ANS prověřil toxikologické podklady a dospěl k závěru, že amarant není ani genotoxický ani karcinogenní. Avšak hodnotu ADI (akceptovatelný denní příjem) stanovenou v r. 1984 Vědeckým výborem pro potraviny na 0 – 0,8 mg/kg tělesné hmotnosti snížil na 0,15 mg/kg. Hodnota ADI stanovená společným výborem FAO/WHO je 0 – 0,5 mg/kg. EFSA odůvodnit snížení ADI tím, že střední hodnota expozice u dospělých je sice hluboko pod ADI, avšak osoby, které pravidelně pijí např. velké množství koktailu „Americana“ (denně tři koktaily, do nichž bylo aplikováno nejvyšší povolené množství amarantu) nebo jiné aperitivy barvené červeně, mohou až šetinásobně překročit ADI.

V šesti evropských zemích byl proveden průzkum expozice dětí ve věku 1 – 14 let z barvených rybích jiker, a bylo odhadnuto, že příjem je 30krát nižší než ADI. 

EU Food Law, 2010, č. 447, s. 4-5

 

Další informace

Seznam stanovisek EFSA týkajících se barviv (10 z nich jsou azo-barviva)