Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek EFSA prověřoval taurin a d-glukuronolakton do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

EFSA prověřoval taurin a d-glukuronolakton

Vydáno: 16.2.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Obě složky používané při výrobě energietických nápojů považuje EFSA za nezávadné.
Panel pro potravinářská aditiva a nutriční zdroje přidávané do potravin Evropského úřadu pro bezpečnost ptoravin (EFSA – ANS) schválil stanovisko, ve kterém konstatuje, že příjem taurinu a d-glukuronolaktoru z pravidelné konzumace tzv. energetických nápojů nevzbuzuje obavy z hlediska vlivu na zdraví. Nejnovější vědecké údaje rozptýlily obavy vyslovené Vědeckým výborem pro potravin (SCF, předchůdce EFSA). Podle SCF existovaly obavy, že taurin negativně působí na mozek a d-glukuronolakton na ledviny. Podle panelu ANS je zapotřebí shromažďovat údaje o konzumaci energetických nápojů, zvláště u mladých lidí, neboť při posuzování bezpečnosti taurinu a d-glukuronolaktonu se vycházelo z údajů o příjmu energetických nápojů z roku 2003, které měl k dispozici SCF.
Panel ANS se zabýval bezpečností obou složek používaných v energetickcýh nápojích, ne bezpečností samotných energetických nápojů. Taurin a d-glukuronolakton se vyskytují jako přirozené složky v potravinách a jsou běžnými humánními metabolity. V energetických nápojích se používají v mnohem vyšších koncentracích. Nové údaje potvrdily, že množství, při kterém se nevyskytují škodlivé účinky (NOAEL, No Observed Adverse Effect Level) je 1 000 mg/kg tělesné hmotnosti pro obě složky. Stanovisko EFSA – ANS je v příloze.
 
Příloha: The use of taurine and D-glucurono-γ-lactone as constituents of the so-called “energy” drinks (pdf, 286 kB, 31 stran)
 
Zdroj: EFSA
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021