Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek EFSA hodnotí zdravotní rizika bakteriálních kmenů rezistentních vůči určitým bakteriostatikům do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

EFSA hodnotí zdravotní rizika bakteriálních kmenů rezistentních vůči určitým bakteriostatikům

Vydáno: 5.8.2011
Tisk článku
Autor: MZe
Zpráva EFSA ze dne 2. 8. 2011.

EFSA hodnotí rizika bakteriálních kmenů, přítomných v potravinách a u jatečných zvířat, rezistentních vůči určitým bakteriostatikům, pro zdraví lidí

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zveřejnil hodnocení potenciálního příspěvku bakterií (jež produkují enzymy způsobující jejich odolnost vůči léčbě širokospektrálními antibiotiky - beta-laktamy), vyskytujících se v potravinách a u zvířat určených k produkci potravin, k rizikům pro zdraví lidí.

Panel Evropského úřadu pro bezpečnost potravin pro biologická nebezpečí (EFSA BIOHAZ) dospěl k závěru, že používání antimikrobiálních látek u zvířat určených k produkci potravin je rizikovým faktorem pro šíření těchto bakteriálních kmenů.

Vědci Panelu BIOHAZ konstatují, že snižování používání antimikrobiálních látek u zvířat určených k produkci potravin by mělo být v Evropské unii (EU) prioritou. Tím by se omezila rizika pro zdraví lidí způsobená vznikem rezistence bakteriálních kmenů vůči bakteriostatikům v potravinovém řetězci. Podle vědců panelu by bylo účinné omezení nebo zastavení používání cefalosporinů v léčbě zvířat určených k produkci potravin.

Antimikrobiální látky se používají v humánní a veterinární medicíně k léčbě infekcí způsobených bakteriemi. K rezistenci na antimikrobiální látky dochází tehdy, když bakterie vyvinou mechanismy, které snižují účinnost těchto látek, nebo se jejich použití stává neefektivním. Rezistentní bakterie se mohou šířit prostřednictvím mnoha cest. Když se u zvířat a v potravinách vyskytnou bakterie, které způsobují zoonózy, může antibiotická rezistence ohrozit účinnou léčbu některých infekčních onemocnění u lidí.

Podrobné informace a stanovisko můžete najít na webových stránkách Evropského úřadu pro bezpečnost potravin:
http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/110802a.htm

Zdroj: EFSA


 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021