Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) dokončil hlavní část práce, která má poskytnout vědecký základ pro modernizaci kontrol masa v celé EU.
Úřad EFSA dostal požadavek od Evropské komise, aby vydal doporučení na vylepšení postupů kontrol masa z důvodu větší ochrany spotřebitelů před riziky. Pomocí přístupu založeného na hodnocení rizik, úřad EFSA určil a vyhodnotil rizika z masa pro veřejné zdraví.
Úřad EFSA nyní publikuje čtyři vědecké výstupy, které poskytují doporučení pro postupy a procedury inspekcí masa, jednotlivě pro skot, ovce, kozy, lovnou zvěř a domácí lichokopytníky jako jsou koně. Tyto výstupy následují po dvou již vydaných stanoviscích pro kontroly masa vepřů a drůbeže, které byly publikovány v roce 2011 a 2012. Od té doby úřad EFSA hodnotil postupy kontrol masa u široké škály zvířat produkujích maso v EU.
Tradiční praktiky kontrol masa nejsou vždy vhodné pro detekci hlavních nebezpečí pocházejících z masa, jako jsou bakterie Campylobacter a Salmonella nebo kontaminace chemickými látkami jako jsou persistentní organické škodliviny a zakázané látky. Z tohoto důvodu Evropská komise rozhodla, že by postupy kontrol masa v EU měly být modernizovány.
Pro všechny druhy zvířat, jenž produkují maso, úřad EFSA identifikoval alimentární (z jídla) biologická a chemická nebezpečí a hodnotil je podle rizika pro veřejné zdraví.
U biologických nebezpečí byla priorita hodnocení založena na posouzení jejich vlivu na četnost onemocnění, závažnost onemocnění u lidí a na důkazu, že konzumace masa rozmanitých druhů zvířat je důležitým rizikovým faktorem onemocnění.
Hodnocení rizik chemických nebezpečí bylo založeno na výsledcích Národních plánů kontrol reziduí (National Residue Control Plans) pro roky 2005 – 2010, na dalších testujících programech, a také na specifických kritériích pro danou látku, jako je například toxikologický profil.
Úřad EFSA také předložil harmonizované epidemiologické ukazatele pro nejdůležitější alimentární biologická rizika. Indikátory mají být užitečné v souvislosti s navrhovaným systémem zajištění komplexní bezpečnosti masa. Tento systém má umožňovat zařazení jednotlivých hospodářství, stád, hejn a jatek podle potenciálního rizika a nastavení mikrobiologických cílů pro jatečně upravená těla zvířat.
Vědečtí experti EFSA doporučují zlepšení stávajících postupů nebo alternativních metod kontrol masa. Experti EFSA také zvážili závěry vyplývající z navrhovaných změn ke stávajícím praktikám sledování zdraví zvířat a jejich welfare.
Pro naplnění tohoto komplexního a průřezového mandátu vycházel úřad EFSA ze svých odborných znalostí v celé řadě oblastí v rámci své vědecké kompetence: biologická rizika včetně zoonóz (nemoci zvířat přenosné na člověka), chemické kontaminanty v potravinovém řetězci, zdraví zvířat a welfare, a metody hodnocení rizik a sběr dat.
Přehled klíčových závěrů
Hlavní biologická a chemická nebezpečí stanovená pro jednotlivé druhy zvířat
Species
|
Biological hazards
|
Chemical hazards
|
Cattle
|
Verocytotoxin-producing Escherichia coli (VTEC), Salmonella
|
Dioxins, dioxin-like polychlorinated biphenyls (DL-PCBs)
|
Sheep and goats
|
VTEC, Toxoplasma
|
Dioxins, Dioxin-like polychlorinated biphenyls (DL-PCBs)
|
Solipeds
|
Trichinella
|
Phenylbutazone*, Chemical elements (cadmium)
|
Farmed game (Deer)
|
Toxoplasma
|
None
|
Farmed game (Wild boar)
|
Salmonella, Toxoplasma
|
None
|
Farmed game (reindeer, ostriches, rabbits)
|
None
|
None
|
*EFSA recommended that phenylbutazone, which is not allowed in the food chain, be specifically included in the National Residue Control Plans (NRCPs) for solipeds.
Zdroj: EFSA