Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Editovaná rajčata se mohou stát novým zdrojem vitamínu D do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Editovaná rajčata se mohou stát novým zdrojem vitamínu D

Vydáno: 27.5.2022
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech

Vitamín D patří k těm problematickým. Přitom je velmi důležitý například pro imunitu. Jednoduchým a elegantním řešením části problémů s tímto vitamínem by se mohla stát editovaná rajčata, vytvářející množství provitamínu D3.

Kredit: Phil Robinson.Vědci použili genovou editaci, aby zvýšili produkci provitamínu D3 v plodech i listech rajčete. Tento provitamín se následně přemění na vitamín D3 působením ultrafialové složky UVB ve slunečním záření.

Vitamín D se sice dotváří v kůži vlivem Slunce, ale jeho zásadním zdrojem je potrava. Zmíněná editovaná rajčata by mohla pomoci milionům lidí, kteří jsou kvůli nedostatku vitamínu D více ohrožování rakovinou, demencí a mnoha dalšími chorobami, včetně horšího průběhu pandemického covidu-19.

Rostliny rajčete za normálních okolností obsahují jeden ze stavebních bloků vitamínu D3, tedy provitamín D3, v listech a ve velmi malém množství. Ve zralých plodech se nehromadí.

Odborníci výzkumné skupiny Cathie Martin z britského centra John Innes Centre použili editor CRISPR-Cas9 aby upravili genom rajčete a podpořili tím hromadění provitamínu D3 v jeho plodech. Listy takto editovaných rostlin rajčete přitom obsahují až 600 mikrogramů provitamínu D3 na gram sušiny. Doporučená denní dávka pro dospělého člověka je přitom 10 mikrogramů.

Listy rajčete se obvykle vyhazují. V případě editovaných rostlin by ale listy mohly posloužit jako zdroj (pro)vitamínu D3 pro výrobu potravinových doplňků či obohacení potravin.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: Gene-edited tomatoes could be a new source of vitamin D (phys.org)


Zdroj: Gate2Biotech

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021