Důraznější postup vůči alimentárním infekcím
Vydáno: 7. 7. 2010
Autor:
Po úspěšné redukci kontaminace masa salmonelami a kampylobakterem chce dánská vláda výrazně posílit bezpečnost potravin zejména v oblasti zpracování potravin a maloobchodní sítě.
[http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/forejtova/listeria_01-150×150.jpg]Kodaň (lme) – Dánská vláda chce v následujících čtyřech letech zvýšit svoje úsilí o zvýšení bezpečnosti potravin. Každým rokem by toto úsilí mělo být podepřeno částkou ve výši 24 milionů dánských korun. V předchozích letech bylo velké úsilí věnováno snížení kontaminace syrového masa salmonelami a kampylobakterem, shrnulo ministerstvo zemědělství.
Od nynějška by měl být boj s choroboplodnými zárodky, původci alimentárních nákaz, rozšířen na celý potravinářský řetězec. Těžiště by mělo spočívat mimo jiné v oblasti zpracování potravin a maloobchodní sítě. Vedle potravin živočišného původu by měl být zostřený dohled věnován také zelenině a ovoci, které mohou být kontaminovány choroboplodnými zárodky. Sledovány by měly být především listerie (L. monocytogenes), kampylobakter a salmonely.
V rámci jedné studie by měla být zmapována problematika kolibaktérií rezistentních na antibiotika, které se podle informací dánského ministerstva zemědělství často vyskytují v importovaném drůbežím mase.
Dänemark: Verstärkt gegen Lebensmittelinfektionen