Bezpečnost potravin

dTest: Test malinových džemů

Vydáno: 3. 2. 2025
Autor: dTest

Ilustrace: Grifart

Spotřebitelská organizace dTest publikovala „Test malinových džemů“ v časopise dTest 2/2025.

Možná přinášíme jeden z posledních testů džemu. Ne že bychom po aktuální zkušenosti ztratili o ovocné zavařeniny zájem, ale z džemu se nejspíš už letos opět stane marmeláda. Na „rozloučenou“ jsme si vybrali džemy z malin. Nechali jsme ověřit obsah ovoce, cukru a semínek. Výsledky nás vcelku potěšily, i když jeden z výrobků měl potíže s dodržením vlastních slibů.

Po delší době se vracíme k ovocným zavařeninám a přinášíme test malinových džemů. Vybrat džem není vůbec snadné, jelikož příslušné předpisy rozlišují hned šest různých druhů výrobků, lišících se požadavky na obsah ovoce a cukru. Kdybychom se zaměřili pouze na jeden z nich, byl by test poměrně chudý. Proto jsme nakupovali džemy napříč všemi kategoriemi a rozdílné požadavky na jejich složení jsme zohlednili až při vyhodnocení výsledků. Do testu se nám podařilo sehnat celkem 14 výrobků a své zástupce mezi nimi měli jak velké firmy, tak malí producenti.

Ovoce na prvním místě

Nejzásadnějším bodem testovacího programu bylo měření obsahu malin. K tomu laboratoř použila nepřímou metodu, kdy se v prvním kroku zjišťují dílčí hodnoty a následně se z nich počítá, jakému množství teoretických malin odpovídají. Zkoušky potvrdily, že obsah ovoce u všech džemů sice vyhověl požadavkům vyhlášky, ovšem některé výrobky obsahovaly méně ovoce, než kolik samy uváděly na obalech. Zajímavou součástí měření ovocného podílu bylo vážení malinových semínek. Ukázalo se, že jednoduchá přímá úměra čím víc zrníček, tím víc malin vždy neplatí.

Džem musí být sladký

Další nezbytnou součástí džemu je cukr. Dodává mu nejen sladkou chuť, ale také trvanlivost. Pro dělení džemů do různých kategorií je kromě obsahu ovoce důležitá i takzvaná refraktometrická sušina. Tou se rozumí veškeré ve vodě rozpuštěné látky, které džem obsahuje, a největší část z nich připadá právě na cukr. Obsah sušiny je důležitý i pro trvanlivost džemu. Je-li vyšší než 60 %, džem je trvanlivý sám o sobě. Výrobky s nižším podílem je nutné po otevření skladovat v ledničce.

Třetím blokem testovacího programu bylo senzorické hodnocení. Při něm třináctičlenná komise posuzovala chuť, vůni a konzistenci. Většina výrobků prošla bez zásadních problémů, závažnější poznámky padly jen v jednom případě. Účastníci si u něj stěžovali například na umělou chuť po jiném ovoci. Můžeme však dodat, že chemické analýzy přítomnost cizího ovoce vyloučily.

Audioverze článku je dostupná pouze pro předplatitele po přihlášení. Přihlaste se, nebo se staňte naším předplatitelem.

Zdroj: dTest