Bezpečnost potravin

Dotovaný program školního stravování v USA

Vydáno: 30. 11. 2009
Autor:

Důsledkem "National School Lunch Program" je nutričně lepší stravování ve školách. Největším problémem jsou zvyšující se náklady, je požadováno zvýšení dotací.

Podle zprávy „The State School Nutrition 2009vydané School Nutrition Association (S.N.A.) v srpnu 2009 se stravovací zvyklosti žáků v USA zlepšily. Dotazníkový průzkum byl prováděn ve 49 státech (1 207 respondentů zastupujících stravovací služby), přičemž v 77 % byly za největší problém označeny ceny potravin. V 60 % školních okrsků bylo nutno zvýšit poplatky za obědy. Průměrný doplatek činil v r. 2009 25 c proti 15 c v r. 2007.
Podle S.N.A. je třeba vyzvat Kongres o schválení dalších 35 c na každé dotované školní jídlo poskytované bezplatně nebo za velmi nízkou cenu. Dosavadní dotace na „bezplatné“ školní jídlo podávané v rámci programu „National School Lunch Program“ (NSLP) činí 2,57 USD. Skutečné průměrné náklady jsou 2,92 c. 42 % školních okrsků využije v r. 2009 celý finanční příděl zvýšený o 34 % proti r. 2007. Podle zprávy největší počet stravovacích služeb používá finanční příděl ze 44 % na nákup zpracovaných potravin, z 23 % na nákup surovin.
Pokud jde o placené jídlo, mírně se v r. 2009 snížil počet strávníků u obědů v základních a středních školách a u snídaní na vysokých školách. Zároveň se všude zvýšil zájem o dotované jídlo.
National School Lunch Program způsobil zlepšení složení poskytované stravy. Vegetariánská nabídka a nabídka balených potravin se sníženým obsahem tuku se zvýšily o 12 % proti r. 2007. Ovoce a zelenina z místní produkce je součástí menu v 37 % školních okrsků.
Ve většině (65 %) školních okrsků nebyly zakázány žádné potraviny vyvolávající alergie. Jen v 10 % okrsků jsou některé alergizující potraviny zakázány ve všech školách, ve 22 % okrsků v některých školách. Zákaz se nejčastěji týkal arašídů.
Rozšiřuje se podávání etnických jídel. Nejpopulárnější jsou mexické pokrmy, které jsou nabízeny v 99 % okrsků, a asijské pokrmy v 81%.
V téměř 36 % okrsků (hlavně velkých) je stravování zajišťováno z restaurací („restaurant-branded products“ – RBPs). Ve většině okrsků se alespoň některé pekařské výrobky, pokrmy a přílohy připravují ze základních surovin. Pokrmy a přílohy se připravují ze surovin v 94 % okrsků, pekařské produkty v 74 %.
 
Food Business News, 25, 2009, č. 14, s. 22