Bezpečnost potravin

Dosavadní návrh nutričních profilů znevýhodňuje vejce

Vydáno: 24. 3. 2009
Autor:

British Egg Industry Council se snaží o zařazení vajec do kategorie “maso“, protože v obecné kategorii by vejce nesplňovala limit pro nasycené tuky.

Vzhledem k tomu, že pro vejce není z hlediska nutričních profilů vytvořena speciální kategorie, musely by se při použití zdravotního tvrzení na potravině aplikovat požadavky platné pro potraviny obecně. Podle návrhu Komise je obecný limit pro nasycené tuky v potravinách 2 g/100 g. Vejce však obsahují 3,2 g/100 g. British Egg Industry Council se snaží, aby byla vejce zařazena do kategorie „maso“, kde je limit 5 g/100 g. Vejce jsou výborným zdrojem bílkovin a někdy n-3 mastných kyselin. Z poslední doby existují doklady, že jejich vysoká spotřeba nesouvisí s rizikem srdečních onemocnění. V „Nutrition Bulletin“ Britské nadace pro srdce se však nedoporučuje více než 3 až 4 vejce týdně.

EU Food Law, 2009, č. 381, s. 17