Bezpečnost potravin

Doporučuje se omezení spotřeby červeného masa

Vydáno: 5. 8. 2010
Autor:

V Norsku bylo vydáno doporučení na konzumaci nejvýše 500 g masa skotu, prasat, ovcí a koz týdně jako příspěvek k ochraně před rakovinou.

Norská Rada pro výživu vydala doporučení, že kvůli omezení výskytu rakoviny a srdečních onemocnění mají  lidé konzumovat nejvýše 500 g červeného masa týdně (2 porce teplého pokrmu a minimální množství masných produktů ve studeném stavu). Dánsko následuje norský vzor.

Doporučení je založeno na nejnovější META-studii, z níž vyplývá, že existují důkazy o vlivu spotřeby červeného masa na výskyt rakoviny konečníku a tlustého střeva, a pravděpodobně i na výskyt rakoviny jícnu, žaludku, prostaty a plic.

Vliv červeného masa na výskyt kardiovaskulárních onemocnění se diskutuje. Bezpochyby však má negativní vliv vysoká spotřeba zpracovaného masa/výrobků, které jsou často uzené a s vysokým obsahem soli. sol

Omezující doporučení se týká masa skotu, prasat, ovcí a koz vyznačujícího se vysokým počtem červených svalových vláken. Netýká se drůbeže. Doporučuje se nahradit červené maso  masem drůbeže a ryb, ořechy a  luštěninami.


EU Food Law, 2010, č. 441, s. 14-15