Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Doporučení pro provozovatele potravinářských podniků tzv. uzavřeného stravování v souvislosti s pandemií koronaviru do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Doporučení pro provozovatele potravinářských podniků tzv. uzavřeného stravování v souvislosti s pandemií koronaviru

Vydáno: 18.3.2020
Tisk článku
Autor: HSHMP
Doporučení HSHMP

Vzhledem k známým způsobům, kterým se šíří koronavirus (SARS-CoV-2), tj. kapénkovou nákazou, osobním kontaktem s nemocným nebo prostřednictvím povrchů, kterých se nemocný dotýkal, Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) doporučuje provozovatelům potravinářských podniků provozujícím stravovací službu – tzv. uzavřené stravování (stravování zaměstnanců všech typů - sociální a zdravotnické služby, vězeňské stravování) - v návaznosti na doporučení HSHMP ze dne 14. 3. 2020 - přijmout následující opatření:

1/

Vyloučit strávníky z řad veřejnosti vhodnou formou informace (vývěska, rozhlas, personál u vstupu, uzavření vstupu pro veřejnost v případě oddělených vstupů pro zaměstnance a veřejnost).

2/

Zajistit možnosti dezinfekce rukou pro strávníky u vstupu do provozovny.

3/

Snížit počet strávníků v jeden časový interval v odbytové části provozovny u výdejní linky a v užších částech (prodloužení výdejní doby, časový harmonogram výdeje podle organizačních jednotek, omezení počtu vstupujících strávníků, dodržování odstupů min. 2 m, snížení počtu výdejních pozic jednotlivých druhů pokrmů i za cenu menší nabídky pokrmů, změna prostorového uspořádání).

4/

Snížit počet strávníků ve frontě před provozovnou (prodloužení výdejní doby, časový harmonogram výdeje podle organizačních jednotek, upozornění na dodržování odstupů ve frontě min. 2 m).

5/

Omezit samoobslužný odběr příborů nebo zajistit stálý dohled poučeného personálu.

6/

Zrušit nebo omezit samoobslužný prodej všech druhů pokrmů a nebalených potravin, zejména neporcovaných (polévky, salátové bary, nebalené pečivo, cukrářské výrobky), případně zavést stálý dohled poučeného personálu.

7/

V případě zachování samoobslužných forem prodeje zajistit dostatek jednorázových pomůcek pro manipulaci s nebalenými potravinami, zvýšit frekvenci výměny pomůcek pro samoobslužný prodej pro opakované použití (naběračky, kleště, vidličky, lopatky) používaný strávníky.

8/

Zrušit vydej pokrmů do vlastních přinesených nádob (v případě potřeby nahradit jednorázovými obaly).

9/

Striktně dodržet oddělenou manipulaci s použitým stolním nádobím včetně personálního zajištění od ostatních činností.

10/

Další informace můžete nalézt v Doporučení HSHMP pro provozovatele potravinářských podniků ze dne 14. 3. 2020 na webových stránkách HSHMP, na webových stránkách Státního zdravotního ústavu www.szu.cz nebo Ministerstva zdravotnictví ČR https://koronavirus.mzcr.cz/ .

 

V Praze 17.3.2020

Hygienická stanice hlavního města Prahy 

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018